Echt-Susteren eerste Limburgse gemeente met coalitieakkoord

Het gemeentehuis van Echt-Susteren in Echt © L1 (Erwin Minkenberg)
Echt-Susteren is de eerste gemeente in Limburg waar de nieuwe coalitie definitief rond is. Vrijdag werden het coalitieakkoord en de vijf wethouders gepresenteerd.
Daarbij zijn twee nieuwe vrouwelijke wethouders.

Afmaken

Dat Echt-Susteren de Limburgse coalitieprimeur heeft, komt volgens formateur Jeroen Meulenberg omdat de partijen van de zittende coalitie de sterke wil hadden om met elkaar door te gaan. "Ze wilden samen het karwei afmaken en de ingezette ambitieuze agenda uitvoeren. Dat heeft het formeren heel erg bespoedigd", aldus Meulenberg.

D66

De hernieuwde coalitie bestaat opnieuw uit Partij Nieuw Echt-Susteren (PNES), CDA, en Democraten Echt-Susteren (DES) en GroenLinks. Wel heeft zich daar ook nieuwkomer D66 bij aangesloten.
GroenLinks en D66 leveren wel geen wethouder, maar zijn wel bij het opstellen van het coalitieakkoord betrokken. Samen zijn de vijf partijen goed voor 17 van de 23 zetels in de gemeenteraad. Lijst Samenwerking vormt met 6 zetels als enige partij de oppositie.

Jong en vrouwen

De twee nieuwe vrouwelijke wethouders zijn Kim Leurs (PNES) en Inge Minkenberg (DES). Terug in het nieuwe college komen de CDA-wethouders Peter Pustjens en Geert Frische en Hub Meuwissen van PNES. Kim Leurs (32) komt in de plaats van PNES-boegbeeld Peter Ruijten die onlangs besloten heeft niet meer terug te keren.
"We hadden heel veel jongeren op de lijst staan. Die hebben goed gescoord, maar net niet genoeg om in de raad te komen. Daarom was verjongen via het college de enige weg. Bovendien wilden we graag een vrouw in het team", zo zegt formateur Meulenberg die ook fractievoorzitter is van PNES en lijsttrekker was bij de verkiezingen.

Levendigheid

Volgens hem zijn er voor de komende jaren een aantal speerpunten. Allereerst het Centrumplan Echt dat voor een fors kleiner maar levendiger en compact centrum moet zorgen met een Jumbo Foodmarkt. Al moet de Raad van State wel nog groen licht geven voor de Foodmarkt op het terrein van de voormalige dakpannenfabriek De Valk.
"Verder is de bouw van 500 woningen een prioriteit, waarvan 150 in Susteren in het plan Middelveld III. En we proberen jongeren meer te binden aan de gemeente door de levendigheid te vergroten", aldus Meulenberg. Dat moet onder meer gebeuren door meer grotere evenementen mogelijk te maken en door een cultuur- en uitgaanscentrum op de Plats.
De nieuwe wethouders worden volgende week donderdag geïnstalleerd in een raadsvergadering.

Zetels

Bij de verkiezingen werd PNES de grootste partij in Echt met 7 zetels, een winst van 2. Het CDA ging van 6 naar 5 zetels, DES bleef op drie zetels staan. GroenLinks behield haar ene zetel en D66 kwam nieuw in de gemeenteraad, ook met 1 zetel. Lijst Samenwerking daalde van 7 naar 6 zetels.