Waardevolle boom gespot? Je kan hem nu laten registreren

Enkele bomen aan de Sint Antoniusweg in Heerlen. © Google Maps
Woon jij in Heerlen en geniet je van een bijzondere boom in de omgeving? Dat kun je die vanaf nu bij de gemeente laten registreren.
Heerlen wil namelijk een lijst opstellen met 'waardevolle' bomen. Bomen die goedgekeurd zijn kunnen dan niet meer gekapt worden.

Kapvergunning afgeschaft

In een persbericht laat de gemeente weten dat sinds het afschaffen van de kapvergunning in 2017, alleen maar een beperkt aantal monumentale bomen zijn beschermd. "Geregeld krijgen we signalen van burgers dat daardoor waardevolle bomen verloren gaan. In deze tijd van klimaatverandering willen we vergroenen om de stad leefbaar te houden", aldus de gemeente.

Criteria

Bomen die worden aangemeld als waardevol moeten aan een aantal criteria voldoen. Welke dat precies zijn, is (nog) niet duidelijk, maar volgens de gemeente hoeven het niet per se oude bomen te zijn. "Het mag ook een bijzondere soort zijn, of een boom met een verhaal of een bijzondere vorm."

Boomspecialisten

In mei stuurt Heerlen boomspecialiten op pad om de bomen te controleren en te inventariseren. Zij beoordelen uiteindelijk of de boom het verdient om op de lijst te komen. Overigens helpt de gemeente zelf ook een handje mee: Heerlen gaat 1000 extra bomen planten.