Broeder Stefan (27): Een dominicaan middenin de samenleving

Stefan Ansinger, dominicaan © L1
Hij noemt het zelf een radicale keuze. Terwijl de meeste jongeren kiezen voor een carrière of een gezin, kiest Stefan Ansinger (27) uit Venray voor het geloof. Na zijn studie bestuurskunde trad hij in bij de Orde der Predikheren, oftewel de dominicanen.
Stefan Ansinger woont in het dominicanenklooster in het Zwitserse Fribourg. Aan de naastgelegen universiteit studeert hij daar filosofie en theologie. Heel even is hij terug in Nederland voor familiebezoek. We spreken hem bij het bisdom van Roermond.

'Het dragen van een habijt heeft een functie'

Gekleed in een wit habijt is Stefan een opvallende verschijning in het straatbeeld. "Het dragen van een habijt is functioneel", legt hij uit. "Het herinnert mij zelf aan mijn roeping. Net zoals anderen een uniform dragen, draag ik een habijt. Ik heb zo veel mooie gesprekken met mensen. Ze komen naar me toe om te bidden. Ze zijn enorm geïnspireerd door het feit dat je een habijt draagt. En daarbij komt dat we best wel wat trotser mogen zijn op ons geloof. Van andere geloven zie je ook uitingen zoals een hoofddoek. Zo draag ik mijn habijt."

Ontwikkeling van geloof

Het geloof is organisch gegroeid in het leven van Stefan. De liefde van Christus is een rode draad hierin. "Van mijn moeder heb ik de muzikale kant van het geloof meegekregen. En ook alle rituelen zoals wierook en kaarsen. Van mijn vader heb ik vooral de rationele kant van het geloof meegekregen. Want geloof is niet alleen voor mensen die boven de aarde zweven, maar het geloof is altijd heel belangrijk geweest voor de universiteiten."

Naar buiten treden

De intellectuele kant van de dominicanen trekt Stefan zo aan bij deze orde. "Daarbij komt dat de dominicanen sterk op de buitenwereld gericht zijn. Het leiden van een kloosterleven zie ik niet zitten, zoals bijvoorbeeld de Benedictijnen bij Vaals dat doen. Ik wil onder de mensen zijn."

Eigen YouTube-kanaal

Broeder Stefan probeert vooral middels zijn muzikale talent het geloof uit te dragen. Hij heeft een voorliefde voor gregoriaanse muziek. Via zijn eigen YouTube-kanaal OPChant probeert hij de hele wereld te bereiken. "Ik hou ervan om met mijn stem de boodschap van het geloof over te brengen. Veel mensen begrijpen de tekst niet, maar toch vinden ze het mooie muziek. Iets in die muziek gaat dieper dan alleen te tekst.

Hoop op nieuw leven

Pasen betekent voor broeder Stefan in eerste instantie natuurlijk de verrijzenis van Christus. "Het stopt niet bij de dood. En in ons leven hebben onze eigen problemen nooit het laatste woord. Het is het feest van de hoop, hoop op nieuw leven."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!