Politie stuurt sms naar honderden contacten drugsdealer

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Zo'n 250 contacten van een drugsdealer hebben vrijdag in de omgeving van Venlo een sms van de politie gekregen. De dealer werd eerder deze week opgepakt, waardoor de mobiel in handen van de politie is gekomen.
Ontvangers van het bericht worden geattendeerd op een website met informatie over drugsgebruik en een doorverwijzing naar hulpverlening, zo meldt Omroep Venlo.
De politie hield dinsdag een 22-jarige Venlonaar aan op verdenking van drugshandel. In de telefoon die hij voor zijn handel gebruikte trof de politie een klantenbestand van 250 telefoonnummers aan. Deze nummers zijn eenmalig gebruikt om een sms te versturen.

'Aangetroffen in dealtelefoon'

In het bericht was de volgende tekst te lezen: "Jouw telefoonnummer is aangetroffen in de dealtelefoon van een drugsdealer. Brengt drugs je in de problemen? Er is een oplossing! Ga naar venlo.nl/sms-actie-politie."

Eerste keer

Het is de eerste keer dat de politie deze 'sms-methode' in Limburg gebruikt heeft: "We willen de gebruikers met de neus op de feiten drukken. Daarbij vinden we het belangrijk om ze te laten weten dat het mogelijk is om te stoppen met drugsgebruik", zegt teamchef Hans de Haas van de politie Venlo-Beesel.
"Vaak komen we in ons werk mensen tegen die geen uitweg meer zien. Soms zijn gebruikers afhankelijk van hun dealer en in enkele gevallen gaat het zover dat ze hun huis beschikbaar stellen als opslagplek of dat ze hun bankrekening laten misbruiken voor financiële transacties. Op die manier word je als gebruiker meegesleurd in de criminaliteit", aldus De Haas.

Openbaar Ministerie

Ook het Openbaar Ministerie en de gemeente waren betrokken bij de uitvoering. "Als het ons lukt om één drugsgebruiker te helpen met stoppen dan is dat winst. Druggebruikers hebben niet altijd door dat ze een systeem van criminaliteit in stand houden. Ook de effecten op hun eigen omgeving worden vaak onderschat", vertelt burgemeester Antoin Scholten.