Veertien jaar celstraf en tbs voor bejaarde vrouwenwurger

Afbeelding ter illustratie © Orange Media
Hij werd in 1997 al eens veroordeeld voor het wurgen van zijn toenmalige echtgenote, maar vrijdag kreeg Wiel F. (74) uit Grevenbicht veertien jaar cel en tbs omdat hij ook zijn tweede vrouw wurgde.
Het incident vond plaats op 26 september 2021 in de Lindenstraat.

Financieel motief

De overeenkomsten tussen beide zaken zijn talrijk, maar de belangrijkste gelijkenis is het motief. Wiel kampte tijdens beide relaties met aanzienlijke schulden en wilde dat voor zijn beide echtgenotes verborgen houden. Zijn laatste vrouw Tiny was tot op zekere hoogte bekend met de schulden van Wiel, maar wist niet dat de financiële situatie zo nijpend was.

Hondje gewurgd

Naar eigen zeggen kreeg Wiel een waas voor zijn ogen toen hij op televisie iemand hoorde praten over deurwaarders en zijn vrouw zei: "Ik hoop dat ze nooit bij ons aan de deur staan." Hij wurgde Tiny met een sjaal en deed daarna hetzelfde bij hondje Juul, de absolute oogappel van het echtpaar. Na zijn daad meldde hij zich bij de politie.
In 1997 wurgde hij zijn toenmalig echtgenote Johanna met een stropdas. Wiel was bang dat zij zou ontdekken hoe hoog zijn schulden waren.

Schijn ophouden

Een psycholoog en psychiater die Wiel onderzochten, noemen hem emotioneel gehandicapt. De zeventiger heeft volgens hen een 'gemengde persoonlijkheidsstoornis' en doet er alles aan om de schijn op te houden richting de buitenwereld. Zij adviseerden de rechtbank om Wiel verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren. Dat advies is overgenomen.

Eis overgenomen

Met de gevangenisstraf van veertien jaar en de tbs-maatregel neemt de rechter ook de eis van justitie één op één over. Chris Ingelse, advocaat van de zeventiger, pleitte vorige week voor ontslag van alle rechtsvervolging, wat neerkomt op een ambulante of klinische behandeling zónder gevangenisstraf. Wiel en justitie hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.