TVK ingestort door coronapandemie: 'Nieuwe aanwas zoeken'

Het TVK. © Graatje Weber (L1)
Door de coronapandemie en afmeldingen van finalisten is er al drie jaar geen Tiener Vastelaovend Kónkoer (TVK) georganiseerd. Daardoor is het evenement uit het zicht geraakt bij liefhebbers en staat de organisatie voor de uitdaging om het TVK nieuw leven in te blazen.
"Voor de komende editie maken we ons geen zorgen, maar de lange termijn is een ander verhaal. Het is ingestort door de coronapandemie", zegt Melanie Jennes van de TVK-organisatie.

Liedjesconcours

Het liedjesconcours werd in 2009 bedacht door de toen twaalfjarige Melanie Jennes uit Doenrade. Ze vond dat er ook een equivalent van het LVK moest komen speciaal voor tieners. Inmiddels is ze mede-organisator.

Afmeldingen

Jarenlang was het vaste prik, maar door de coronapandemie kon het evenement niet doorgaan. De twaalfde editie van de TVK-finale stond in eerste instantie eind vorig jaar gepland en werd vervolgens verplaatst naar dit voorjaar. Eerder deze week werd het evenement voor dit jaar afgeblazen, omdat een aantal deelnemers zich had afgemeld.

Lastige keuze

"In december hadden we besloten het TVK uit te stellen naar de zomerperiode", zegt Jennes. "Toen hadden we nog negentien finalisten. Nu waren er nog maar twaalf over, waardoor we de keuze hebben moeten maken om het TVK naar 2023 te verplaatsen. Een lastige keuze. Vooral omdat we nog twaalf toegewijde artiesten hadden die wél wilden optreden."

Zomer en eindexamens

Een aantal deelnemers is afgehaakt omdat ze vonden dat het TVK per se in het 'seizoen' moest plaatsvinden en dus niet in de zomer. "We hebben verder met een doelgroep te maken die dan in de eindexamenperiode zit of die dan op zomervakantie wil gaan", zegt Jennes. "Het gevoel is na drie jaar een beetje weggeëbd. Voor de editie van 2023 maken we ons niet druk. We hebben immers nog twaalf finalisten achter de hand. Hoe we het daarna gaan doen, moeten we nog bekijken."

Nieuw concept

Jennes benadrukt dat er op zoek moet worden gegaan naar vers bloed. "Er zullen vast wel jongeren zijn die vastelaovesliedjes willen maken, maar we moeten ze wel zoeken", zegt ze. "Daar willen we onder meer social media voor inzetten en de samenwerking aangaan met carnavalsverenigingen." Verder broedt de organisatie op een nieuw concept. Hoe en wat kan Jennes nog niet zeggen. "Dat ligt nog op de tekentafel, maar we denken er wel over na om kleiner en intiemer te worden met meer aandacht voor de tiener."
De twaalfde editie van het TVK vindt 3 februari 2023 plaats.