Vader van Venloos keldermeisje komt op vrije voeten

Foto ter illustratie. © iStock
Na dertien maanden voorarrest komt Heiko L. (31) op vrije voeten. Hij zat vast, omdat hij zijn zevenjarige dochter opsloot in een kelder in Venlo en haar mishandelde. De man is nog altijd verdachte.
Het meisje raakte in december 2020 ernstig onderkoeld door het slapen in de koude kelder. Inmiddels woont ze in een Duits pleeggezin.

Ernstig verwaarloosd

De dochter van Heiko overleefde de onderkoeling ternauwernood. Volgens justitie heeft Heiko haar bewust blootgesteld aan extreme kou en daar ziet de aanklaagster een poging tot doodslag in. Het meisje is bovendien meermaals geschopt en geslagen en bleek ernstig verwaarloosd. "Haar is de nodige zorg en onderhoud ontzegd", zei de aanklaagster vrijdag tijdens een tussentijdse zitting.

'Cliënt geen monster'

Dit alles gebeurde in de woning van Heiko's vriendin Priscilla in Venlo. Ook zij is verdachte in dit dossier, maar kwam al eerder op vrije voeten. "Deze gang van zaken is aan aanfluiting voor het Nederlandse rechtssysteem", zei de advocate van Heiko vrijdag. "Men is bezig mijn cliënt al af te straffen, maar hij heeft nog altijd de status van verdachte."
Volgens de advocate laat een onderzoek door psychologen en psychiaters zien dat haar cliënt geen monster is, maar in een 'zeer uitzonderlijke situatie tekort is geschoten als vader'. De Duitser heeft volgens de deskundigen geen stoornis.

Einde vriezerverhaal

Lange tijd hield justitie rekening met het scenario dat Heiko zijn dochter in een vriezer had gestopt en dat dit deels voor de onderkoeling zorgde. "Ik wens te benadrukken dat we dit hebben onderzocht en hier niets van is gebleken", zei de aanklaagster vrijdag. De onderkoeling is volgens deskundigen puur het gevolg van het slapen in de koude kelder.

Alleen maar verliezers

Heiko mag naar huis, naar familie in Duitsland, om het verloop van de zaak daar af te wachten. Zijn advocate is daar tevreden over. "Hier vraag ik natuurlijk al maanden om. Maar goed, deze zaak kent alleen maar verliezers."
De rechter benadrukt dat de Duitser verdachte blijft. "Wij zien op dit moment wel een verdenking voor de poging tot doodslag, dus meneer moet weten dat de uiteindelijke straf hoger zou kunnen uitvallen", zei de rechter. De datum voor het inhoudelijke proces is nog niet vastgelegd.