Kooptoeristen vroeg op de been: 'Zeker 200 mensen in de rij'

Voor 9:00 uur stonden er al lange rijen voor de winkels van Designer Outlet Roermond. © L1 (Sjors Abeling)
"Er staan hier altijd lange rijen, dus we willen de echte drukte voor zijn", zegt een Duitse vrouw die al voor het opengaan van de winkels in de Designer Outlet in Roermond is. Nu de coronamaatregelen verleden tijd zijn, wordt vrijdag een grote toestroom van buitenlandse kooptoeristen verwacht in Roermond en Venlo.
Veel winkels in Duitsland en België zijn namelijk gesloten rond Pasen.

Duitsers

En dat is al vroeg te merken. "Het begint al vol te lopen met voornamelijk Duitsers. Er staan zeker 200 mensen in de rij voor deze winkel die zometeen opengaat", vertelt verslaggever Sjors Abeling vrijdag in L1-radioprogramma De Nieuwsshow.
Sommige kooptoeristen zijn met een duidelijk doel naar Roermond afgereisd. "Mijn vrouw wil graag schoenen kopen. Zij zei dat het hier straks volloopt met mensen, dus daarom zijn we er vroeg bij", aldus een meneer. Hij verwacht zelf niets te gaan kopen. "Nee, ik begeleid mijn vrouw."

Verkeersmaatregelen

Om al het verkeer in goede banen te leiden, worden extra verkeerslichten, verkeersregelaars en afzettingen ingezet. In Roermond zal de toestroom van verkeer over de N280 vanuit Duitsland gedoseerd worden met behulp van verkeerslichten. Om sluipverkeer door Boukoul en Asenray te voorkomen, sluit de gemeente de toegangswegen naar Turfbroek en Maalbroek af. Maar dat gebeurt pas als de file die afslag bereikt. Verder moeten verkeersregelaars het bestemmingsverkeer in beide dorpen begeleiden.
Ook in Venlo worden mensen ingezet die het verkeer moeten regelen. Verder staan er tijdelijke bewegwijzering en matrixborden opgesteld in de gemeente om koopjesjagers te informeren.