Handballers Oranje winnen eerste play-off WK van Portugal

Luc Steins © NHV
De Nederlandse handballers hebben tegen Portugal de eerste play-off voor het WK gewonnen. In Portimão was Oranje, in een spannende wedstrijd, net aan te sterk voor de thuisploeg: 30-33.
Zondag moet de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson het in Eindhoven afmaken om de eerste WK-deelname sinds 1961 te behalen.

Uitblinkers

In Oranje behoorden spelmaker Luc Steins uit Voerendaal en topscorer Kay Smits uit Geleen met tien doelpunten tot de uitblinkers. In de openingsfase gingen de teams gelijk op. Bij een stand van 4-3 kwam Nederland voor het eerst op voorsprong, die het team ook wist mee te nemen de rust in (16-17). In de hele eerste helft kwam het verschil tussen de twee ploegen op niet meer dan twee treffers. Bij de Portugezen bleek Victor Iturriza in vorm door zes van de zestien doelpunten te maken.

Rode kaart

Portugal veranderde al vroeg in de tweede helft de achterstand in een nipte voorsprong, maar daarna ging Nederland er weer voorbij. Met veel schoten van grote afstand, de Portugese doelman stond ver voor zijn doel, kwam Oranje met 27-23 voor.
Na een overtreding moest Jasper Adams van Oranje ruim 10 minuten voor tijd met een rode kaart het veld verlaten. Daarna kwam Portugal dichterbij en werd het met nog 5 minuten te spelen gelijk (30-30). Met drie doelpunten in de slotfase zorgde Nederland voor een goede uitgangspositie voor de return.

WK-eindronde

De handballers speelden ruim zestig jaar geleden voor het laatst op een WK-eindronde en maakten twee jaar geleden hun debuut op een Europees kampioenschap. In januari werd in Hongarije voor het eerst de hoofdronde van een EK gehaald na een 32-31-zege op Portugal. Oranje eindigde uiteindelijk als tiende. Het WK is begin volgend jaar in Polen en Zweden.