Schutter handelde niet uit nood en moet vijf jaar de cel in

Afbeelding ter illustratie © iStock
Dat Can Y. (21) uit noodweer zou hebben gehandeld bij een schietpartij, begin oktober vorig jaar in Blerick, wijst de rechtbank in Roermond af. Can moet vijf jaar de gevangenis in.
Dat is precies de straf die justitie twee weken geleden eiste. Volgens de rechter zou een hogere straf eigenlijk passend zijn, maar mede door Cans jonge leeftijd legt ze deze straf op.

Ruzie met broer slachtoffer

'Had fataal kunnen zijn'

Het verweer dat Can zichzelf verdedigde, veegt de rechter resoluut van tafel. "Een schot met een vuurwapen van een zeer korte afstand richting het onderlichaam is een onevenredig zware reactie op een aanval die bestond uit klappen met de blote hand. Het incident had fataal kunnen aflopen voor het slachtoffer", aldus de rechtbank. De kogel kwam in het onderlichaam van het slachtoffer terecht. De slagader werd net niet geraakt.
Waar de ruzie precies over ging, wil zowel Can als het slachtoffer niet zeggen. Wel zijn de twee bekenden van elkaar: hun families zijn close en kwamen geregeld bij elkaar over de vloer.

Ook schadevergoeding

Naast de celstraf moet de twintiger een schadevergoeding van ruim 5000 euro betalen. Vanwege een andere strafzaak mag hij ook zes maanden niet achter het stuur kruipen.