Venlose kinderen halen 23.000 kilo kleding op

Afbeelding ter illustratie © L1
Tien basisscholen in de gemeente Venlo deden mee aan de Textiel Race. De Sint Jozefschool in Tegelen won de wedstrijd. Die wordt georganiseerd door Race Against Waste B.V. in Eindhoven. Het doel is om kinderen bewust te maken van het hergebruik van spullen. Ze leren tijdens het project ook hoe ze kleding kunnen herstellen.
"Dit overtreft al mijn verwachtingen, ik sta echt perplex", zegt Erik Lagrand van Het Goed in Venlo. De bedrijfsleider van het kringloopwarenhuis staat te kijken bij de immense stapel plastic zakken vol textiel die de leerlingen van basisschool PassePartout in Tegelen bijeen hebben gebracht. Ruim 9.500 kilo! Leerkracht Esther van de Ven is apetrots: "Wij hebben het meeste van alle scholen opgehaald, maar het aantal kilo's werd gedeeld door het aantal deelnemende leerlingen. Dat waren er bij ons meer dan 80. Daarom kwamen wij op de tweede plaats."

Kinderarbeid

PassePartout besloot mee te doen vanwege de geschiedenisles over kinderarbeid. "Daarin hebben we het ook over de textielindustrie en de kinderarbeid in sommige landen. Het leek ons daarom een goed idee om mee te doen met de Textiel Race." Esther van de Ven helpt mee bij het inladen van vier vrachtwagens vol textiel. De kinderen lopen af en aan met de zakken.

Herstellen

In een lokaal repareren leerlingen kleding. Jongens en meisjes hanteren daar naald en draad en ze herstellen kundig de gaten en naaien knopen aan. "Dat zijn goede lessen in handvaardigheid. En ze moeten ook berekenen hoeveel kilo's er binnenkomen en hoe de getallen moeten worden afgerond. Dus dat valt onder de rekenles", zegt juffrouw Esther. "En natuurlijk de bewustwording over hergebruik. Waar voorheen kleding werd weggegooid omdat het kapot was, zie ik nu zelfs leerlingen naar school komen met een zélf hersteld gat in hun broek."

Kwaliteit

De kwaliteit van de ingezamelde kleding is boven verwachting volgens Erik Lagrand. "75 tot 80 procent van de textiel kan zó gedragen worden door nieuwe eigenaars. De rest kan worden verwerkt voor hergebruik, dan moet je denken aan poetsmateriaal en zo."