Hans en Loes gaan gouden editie Kennedymars tegemoet

Afbeelding ter illustratie
Na drie jaar afwezigheid keert zaterdag de Kennedymars weer terug in Sittard en dat belooft een heel bijzondere editie te worden voor Hans van Wakeren (73) uit Stein en Loes Tummers (74) uit Puth. Zij kunnen het magische record van 50 succesvolle Kennedymarsen van Jean Heijnens evenaren.
Voor Van Wakeren wordt de 80 kilometerlange tocht een race tegen de klok. De ervaren rot neemt nog steeds deel in de wedstrijdklasse en die deelnemers moeten de mars binnen twaalf uur uitlopen. Of dat gaat lukken, durft Van Wakeren niet te zeggen. Aan zijn voorbereiding zal het in ieder geval niet liggen.

Startnummer 50

De wedstrijdloper traint bijna dagelijks in zijn woonplaats. Het Heidekamppark leent zich volgens Van Wakeren daar perfect voor. "Ideaal. Het zijn rondjes van 1700 meter, geasfalteerd, in de natuur en je komt geen verkeer tegen", zegt de fanatiekeling die voor 17:00 uur hoopt te finishen. De organisatie is hoe dan ook optimistisch. Zij hebben speciaal voor Van Wakeren het startnummer 50 gereserveerd.

Daglicht

Tummers is de andere kandidaat die een gouden editie tegemoet kan gaan. Zij loopt als recreant mee en is in december al begonnen met de voorbereidingen. "Met wandelingen van 30 tot 40 kilometer train ik naar de Kennedymars toe. Dat is ook wel nodig, want de tijd van finishen bij daglicht zijn voor mij allang voorbij", lacht Tummers.

Zonder bril verder

Haar eerste Kennedymars staat bij Tummers nog op het netvlies gebrand. "Dat was in 1968. Het was behoorlijk afzien. Ik had niet getraind voor de tocht en liep voor de middag al tegen een boom op, doordat ik vooruit liep terwijl ik achteruit keek. Ik moest de rest van die barre tocht zonder mijn bril verder, want die was stuk."
Drie jaar geleden wist Tummers om 21:45 uur de streep in Sittard te halen. "We gaan zien of mijn conditie in die drie jaar achteruit is gegaan. Hopelijk kan ik het nog."
Zaterdagochtend om 5:00 uur klinkt op de Markt het startschot van de 57ste Kennedymars.