MVV-fans krijgen stadionverbod van 20 jaar vanwege racisme

Seydine N'Diaye van FC Dordrecht wijst naar de boosdoeners in het MVV-vak. © Publiciteitsvisie
Vier supporters van MVV Maastricht krijgen een landelijk stadionverbod van 20 jaar opgelegd. Zij hebben op 25 februari verdediger Seydine N'Diaye van FC Dordrecht racistisch bejegend.
De afdeling stadionverboden van voetbalbond de KNVB onderzoekt nog de rol van een vijfde fan van de club uit Maastricht.

Aanvalsplan opstellen

De vier fans krijgen de maximale straf voor hun wangedrag. De KNVB stelde begin 2020 samen met de overheid het aanvalsplan 'ons voetbal is van iedereen' op, bedoeld om racisme en discriminatie tegen te gaan. Tegelijkertijd werd het maximale stadionverbod voor dergelijke overtredingen verdubbeld van 5 naar 10 jaar. Die 10 jaar kunnen nog worden verdubbeld als een voetballer het slachtoffer is. N'Diaye heeft ook bij de politie aangifte gedaan van racisme.

Racistisch bejegend

Scheidsrechter Richard Martens legde de wedstrijd tussen Dordrecht en MVV in de slotfase stil, nadat N'Diaye hem had verteld dat hij racistisch bejegend werd door supporters van MVV.
Uiteindelijk keerden de spelers van beide clubs terug op het veld. De wedstrijd werd hervat met een ingooi. Daarna knielden alle spelers en ook de scheidsrechter op het veld, het inmiddels bekende statement tegen racisme. Direct daarna floot Martens af.

Afstand nemen

MVV valt volgens de aanklager betaald voetbal niets te verwijten. Volgens hem heeft de club alle noodzakelijke maatregelen getroffen om de misdragingen van een deel van de eigen aanhang tegen te gaan.
MVV nam na de wedstrijd ook duidelijk afstand van het wangedrag van een deel van de meegereisde fans. Ook ging de club in overleg met de supportersvereniging om herhaling te voorkomen. MVV wist uiteindelijk vijf supporters te identificeren. Vier van hen hebben nu een stadionverbod van 20 jaar opgelegd gekregen. Voor de vijfde fan dreigt dezelfde straf.