Kabinet zet honderden miljoenen opzij voor Einsteintelescoop

Albert Einstein voorspelde zwaartekrachtsgolven: verstoringen in de ruimtetijd © Istock
De Einsteintelescoop, die mogelijk diep onder het Heuvelland wordt gebouwd, is één van de projecten waar het kabinet de komende jaren miljoenen in steekt.
Voor de telescoop gebruikt het kabinet sowieso al 42 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds, zo maakte het kabinet donderdag bekend.

870 miljoen extra

Dat geld wordt gebruikt voor onderzoek naar de bouw van het wetenschapsproject. Ook reserveert het kabinet alvast 870 miljoen voor het geval de telescoop daadwerkelijk naar Limburg komt. In 2025 valt de beslissing of de installatie in het Heuvelland of onder het Italiaanse eiland Sardinië wordt aangelegd. Naar verwachting gaat het hele project 1,9 miljard euro kosten.

Albert Einstein

De Einsteintelescoop bestaat uit drie ondergrondse tunnels van elk tien kilometer lang, die samen een driehoek vormen. Daarin schijnen laserstralen, die zwaartekrachtgolven uit het heelal kunnen detecteren. Die golven zijn krommingen in de ruimtetijd en ontstaan als bijvoorbeeld een zware ster ontploft. Deze golven werden in 1916 voorspeld door Albert Einstein, toen hij aantoonde dat tijd en ruimte samen één geheel vormden. In 2015 werd de eerste zwaartekrachtgolf gedetecteerd.

Lobby

Op dit moment wordt er nog volop onderzoek verricht naar de telescoop. In Maastricht wordt alvast een klein laboratorium voor onderzoek naar zwaartekrachtgolven gebouwd en is er onderzoek verricht naar de bodem. Ook is er een grote lobbycampagne opgestart om de telescoop naar Limburg te halen. Behalve de geschikte ondergrond is ook het grote aantal universiteiten in de regio (Maastricht, Luik en Aken) één van de sterke punten.

Groeifonds

Het Nationaal Groeifonds is bedoeld voor projecten die op lange termijn voor economische groei moeten zorgen. In totaal krijgen 28 projecten geld uit deze pot, voor een totaalbedrag van ongeveer 5 miljard. De digitalisering van het hoger onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs krijgt met 560 miljoen het grootste bedrag, al is 420 miljoen daarvan voorwaardelijk.
Ook komt een grote investering toe aan het waterstofproject Groenvermogen II: 500 miljoen euro, waarvan de helft voorwaardelijk.