Afghaanse oud-commandant uit Kerkrade krijgt 12 jaar cel

De Pul-e-Charki gevangenis, net buiten de Afghaanse hoofdstad Kabul © Google Earth
De rechtbank in Den Haag heeft donderdag de 76-jarige Afghaan Abdulrazaq R. uit Kerkrade veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf, zoals het Openbaar Ministerie eerder had geëist.
R. werkte van 1983 tot en met 1987 in de beruchte Pul-e-Charkhi gevangenis in de Afghaanse hoofdstad Kabul als commandant. In die hoedanigheid heeft hij zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan oorlogsmisdrijven.

'Wreed en onterend'

In de gevangenis zaten in die periode vele tegenstanders van het toenmalige communistische regime als politieke gevangenen vast, onder erbarmelijke omstandigheden. Volgens de rechtbank heeft R. een bepalende rol gespeeld en is hij betrokken geweest bij ernstige misstanden. Hij heeft de gevangenen 'wreed en onterend' behandeld en willekeurig van hun vrijheid beroofd, aldus de rechtbank.

Oorlogsmisdrijven

De rechtbank kwalificeert dat in navolging van het OM als oorlogsmisdrijven. R. heeft gehandeld in strijd met het internationaal humanitair recht. Bewijs daarvoor is onder meer geleverd in afgeluisterde gesprekken in de woning van R. in Kerkrade, voorafgaand aan zijn arrestatie in november 2019.
R. vluchtte in 2001 met zijn gezin naar Nederland, kreeg asiel en verwierf de Nederlandse nationaliteit.