Brunssumse wethouder Mertens niet terug als raadslid

Het gemeentehuis in Brunssum © Gemeente Brunssum
"Ik wil goed besturen, geen politiek bedrijven." Met die woorden ziet Jo Mertens, tot aan de verkiezingen wethouder in Brunssum, af van zijn raadszetel. Namens zijn partij BBB/Lijst Palmen zal Roulof Houkes zijn plek innemen.
De wethouder heeft tegen ZO-NWS gezegd dat het zijn eigen afweging is om zijn benoeming niet te aanvaarden. "Ik ben ooit als buitenstaander gevraagd om wethouder te worden. Dat heb ik gedaan om dingen van de grond te krijgen en daar heb ik een voldaan gevoel over." Mertens vindt dat hij 'geen politicus' is. Daarom is hij van mening dat het raadslidmaatschap niet bij hem past.

Stevig verlies

Burger Belangen Brunssum/Lijst Palmen leed tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart een stevig verlies. De partij zakte van 22,1 naar 16,2 procent van de stemmen. Dat betekent dat één zetel moest worden ingeleverd en er vier plekken overblijven in de raadzaal voor de partij van boegbeeld Jo Palmen. Overigens ziet Mertens het wel zitten om weer wethouder te worden. Dat is nog afhankelijk van welke partijen in de coalitie komen. "Als daar één landelijke partij bij komt, is dat geen probleem, maar niet met een compleet nieuwe groep", zegt hij tegen de lokale omroep.

Impasse doorbreken

Deze week wordt duidelijk welke informatie de impasse probeert te doorbreken in de onderhandelingen over een nieuwe coalitie. Het PAK (Progressief Akkoord) heeft als grootste partij in de gemeenteraad het voortouw genomen bij de vorming van een nieuw gemeentebestuur. Maar omdat het de afgelopen twee weken niet is gelukt om een meerderheid te vinden, heeft PAK nu gekozen voor een informateur.

Geen SP

De nieuwe gemeenteraad van Brunssum telt zes partijen. Daarvan heeft de eenpersoonsfractie van de SP laten weten in ieder geval voor de oppositie te kiezen. De vijf andere partijen moeten dus op de een of andere manier een coalitie zien te smeden.

Installatie

Mertens' vervanger Roulof Houkes, die de vierde zetel voor de partij invult, wordt dinsdag tijdens de raadsvergadering geïnstalleerd. Hij zat de afgelopen vier jaar ook al namens BBB/Lijst Palmen in de raad.