Meer geld voor cultuur in Noord- en Midden-Limburg

Provincie maakt geld vrij voor onder meer metalfestival Jera On Air © Wesley van Bree
Bij de verdeling van twee miljoen euro aan cultuursubsidie heeft het provinciebestuur dit keer meer oog voor het midden en het noorden van de provincie.
In totaal krijgen 14 instellingen en evenementen geld uit het potje Subinfrastructuur 2023-2024, waaronder punk- en metalfestival Jera on Air. Het gaat om een tweejaarlijkse subsidie. Volgens de provincie is er rekening gehouden met een evenwichtige verdeling van de subsidiegelden over heel Limburg.

De toekenningen

Dansfestival Schrit_tmacher in Heerlen krijgt het meeste geld: drie ton. Daarna volgen Bureau Europa in Maastricht (225.544 euro) en beeldentuin Odapark in Venray (200.795 euro). Kunstbende Limburg en punk- en metalfestival Jera On Air in Ysselsteyn ontvangen ieder twee ton. Kleinere bedragen gaan naar Destination Unknown, Festival Vocallis, Panda Collectief, Percussion Friends, Rover, Club Lam, Limburg Film Festival, Moving Mountains en NH Next Level.

Meer dan de helft

Van de 31 aanvragen komen 17 instellingen helemaal niet in aanmerking voor toekenning van subsidie. Denk hierbij aan het Kerkraadse Orlando Festival en Museum van Bommel van Dam in Venlo. Sommige aanvragen voldeden niet aan de verplichte criteria en andere kregen geen of te weinig punten van de Cultuurtank.