Dreigbrieven voor omwonenden dagopvang Heerlen

De dreigbrieven die een omwonende in de brievenbus vond © L1
'Geef geld. Ik sla je dood. Ik weet waar je woont.' In Heerlen zijn meerdere dreigbrieven bezorgd met dit soort teksten. De brieven lijken verband te houden met de opvang voor drugsverslaafden aan de Gasthuisstraat en zijn gericht aan mensen die kritisch zijn op de aanwezigheid van de opvanglocatie in de wijk Molenberg.
Patrick de Rey, voorzitter van het buurtcomité, ontving onlangs twee dreigbrieven. En nu is er ook eentje bezorgd bij raadslid Roel Leers (Hart-Leers), die eveneens vlakbij de verslaafdenopvang woont. Ze hebben allebei aangifte gedaan, dat bevestigt de politie.

Brieven nu bij de politie

Volgens Patrick de Rey is de brief afkomstig van iemand uit de opvang. "Want er staat ook een naam op. Maar het kan in theorie natuurlijk ook zijn dat iemand anders zich voordoet als cliënt van de dagopvang," zegt De Rey. De politie heeft beide brieven opgehaald. Ook de gemeente Heerlen is inmiddels op de hoogte van de situatie.

Buurt is kritisch

Volgens De Rey zou een reden voor de bedreiging kunnen zijn dat hij en diverse buurtbewoners zich al een jaar kritisch opstellen naar de opvang. Volgens de omwonenden is er veel overlast in de straat, wordt in drugs gedeald en hangen de cliënten vaak rond op straat. De voorzitter is geraakt door de dreigende taal in de brieven. "Het geeft geen lekker gevoel. Elke keer als ik naar buiten ga, kijk ik toch om me heen."

Brief aan raadslid

Wat er in de brief gericht aan raadslid Roel Leers staat, is niet bekend. Zelf heeft hij de brief niet geopend, maar gelijk aan de politie meegegeven. Leers wist al van de bedreigingen aan het adres van De Rey. Aan de vorm van zijn dreigbrief en het lettertype zag Leers dat het om dezelfde schrijver moet gaan. Waarom Leers doelwit is, weet hij niet. "Goede vraag. Misschien omdat we dezelfde mening hebben, maar dit is wel absurd", aldus Leers. Hij verwacht dat er nu actie wordt ondernomen. "Want wat is de volgende stap? Wie krijgt de volgende brief, want dit gaat veel te ver."

Leger des Heils

Het Leger des Heils, dat de dagopvang runt, betreurt de situatie. "Wij vinden het heel erg dat twee buurtbewoners dreigbrieven hebben ontvangen. Zoiets is vanzelfsprekend erg bedreigend en confronterend. Er is inmiddels contact geweest met de omwonenden. Op dit moment wachten we de uitkomsten van het politieonderzoek af voordat we inhoudelijk reageren", licht woordvoerster Nicolette Bos toe. Zij geeft aan dat er ook met de vermeende afzender is gesproken, maar wil verder niet ingaan op de inhoud van dat gesprek.