Beesel gaat gft controleren: te veel andere rotzooi

Een voorbeeld van aangetroffen vervuiling in GFT-afval © Gemeente Beesel
Inwoners van de gemeente Beesel gooien te veel plastic, papier en textiel bij het gft-afval. Daarom gaat de gemeente de groenbakken strenger controleren.
Beesel benadrukt op Facebook dat alleen etensresten, groente-, fruit- en tuinafval thuishoren in de gft-bak.

Hogere kosten

"De vrachtwagens vol met afgekeurd gft-afval zorgen voor hogere kosten voor de gemeente en dus ook voor jou; de afvalstoffenheffing gaat hierdoor omhoog", schrijft de gemeente. "Ook is het zonde van de grondstof want die verdwijnt in de verbrandingsoven en kan niet verwerkt worden tot schoon compost." Inwoners van Beesel moeten dit jaar al 42 euro meer aan afvalstoffenheffing betalen dan in 2021 .

Volle container terug

Als er een vervuiling wordt gevonden tijdens een controle, dan laten de vuilnismannen de container staan. De vervuiling wordt geregistreerd, het is vervolgens aan de mensen zelf om de rotzooi die er niet in hoort eruit te halen.

Proces-verbaal

De emmer of container kan tijdens de volgende inzameldag weer aan de straat worden gezet. Als dan wederom blijkt dat er iets anders dan gft inzit, dan wordt er een proces-verbaal opgemaakt.

Tijdens leegmaken

Mocht een vervuiling tijdens het leegmaken worden gezien, dan krijgt de eigenaar van de desbetreffende bak een waarschuwing. Als de volgende keer tijdens een controle weer andere troep wordt gevonden, dan kan die inwoner ook een proces-verbaal verwachten.