Toerismesector na corona én hoogwater blij met paasdrukte

Resort Marina Oolderhuuske in Roermond stond vorig jaar juli compleet onder water. © Ruudc.nl
Na twee jaar coronabeperkingen én een watersnoodramp in de zomer vorig jaar, kijken veel ondernemers in de toeristische sector uit naar een druk paasweekend. Zo zit vakantieresort Marina Oolderhuuske in Roermond zit de komende dagen helemaal vol, vertelt eigenaar Perry Houkes in het L1-televisieprogramma L1mburg Centraal.
"We hebben vooral veel Duitse toeristen. Het aantal Duitsers dat in ons land vakantie viert, loopt landelijk terug. Wij zijn nagenoeg volledig afhankelijk van toeristen uit Duitsland. Die zijn gelukkig ook allemaal weer hier."

Miljoenenschade

Marina Oolderhuuske ligt aan de Maas en werd in juli 2021 flink getroffen door het hoogwater. Houkes: "De schade liep uiteindelijk op naar 2,2 miljoen euro. Slechts de helft daarvan is gecompenseerd. Daarnaast kost de wederopbouw op het terrein veel geld nu er materiaalschaarste is en veel producten duurder zijn geworden. Maar het terrein ziet er weer gelikt uit en de toeristen zijn blij, dus ik ben positief."
Een aantal verwoeste chalets wordt uit elkaar gehaald en omgebouwd. "We bouwen ook die chalets nu drijvend, net als de huisjes op ons terrein. We anticiperen wel, mocht zoiets nog eens gebeuren."

Volle bak in Heuvelland

Ook op andere plekken in de provincie zitten de campings en vakantieparken vol. Vooral in het Heuvelland is vrijwel geen plekje meer te krijgen. En dat is vooral goed nieuws voor de recreatieve sector in Valkenburg. Het Geulstadje werd afgelopen zomer het hardst getroffen door de overstromingen.

Begrip

Volgens de uitbater van Marina Oolderhuuske vinden mensen die nu vakantie vieren op het park het helemaal niet erg dat her en der nog bouwwerkzaamheden plaatsvinden. "Dat begrijpt iedereen. Sterker nog, er zijn zelfs toeristen die ons meehelpen." Houkes voelt zich wel in de steek gelaten door de gemeente Roermond.
"In coronatijd moesten wij het sanitair sluiten, terwijl dat in andere provincies niet het geval was. Daardoor hebben mensen geannuleerd. We hebben ze destijds een voucher gegeven. De mensen met vouchers bellen ons nu dat ze graag willen boeken. Ze vragen dan wel of er nog veel schade is, en hoe het terrein er nu bij ligt. Iedereen heeft de beelden van het hoogwater gezien. Gelukkig kunnen we ze dan melden dat alles weer op orde is", aldus Houkes.

Optimisme

Het paasweekend vormt de opmaat naar de mei- en later zomervakantie. Nu zijn park met de paasdagen vol zit, is Houkes zeer optimistisch over het hoogseizoen.