Collectie van 250 mijnlampen te zien in Heerlen: 'Bijzonder'

Een aantal lampen uit de mijnlampencollectie die vanaf mei te zien is in Heerlen. © L1 (Peter Beeker)
Het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen krijgt een collectie van 250 mijnlampen uit de hele wereld in bruikleen. "Het zijn hele bijzondere en zeldzame lampen", vertelt bedrijfsleider Simone Claessens van het museum.
De collectie is vanaf 1 mei te zien voor het publiek.

Blinkende lampen

De collectie is van voormalig directeur Cornelis Raedts van de Oranje-Nassaumijnen. Zijn collectie is opgenomen in het Rijksregister van beschermde cultuurgoederen en verzamelingen en daarmee beschermd nationaal erfgoed.
L1-verslaggever Peter Beeker mocht de collectie als één van de eersten aanschouwen. Het viel hem direct op dat verschillende lampen erg blinken. "Die waren voor de opzichters. De lampen zijn heel goed opgepoetst. Daarmee konden ze laten zien dat zij de teamleiders waren", licht Claessens toe.

Rondgereisd

De nieuwe locatie van het mijnmuseum in het pand van het voormalige warenhuis Kneepkens in Heerlen gaat op 1 mei open. Op dit moment staan daar al 135 van de 250 mijnlampen uit de collectie. De rest volgt later. Mijnmuseum-directeur Bram de Groot: "Raedts heeft gedurende zijn leven veel rondgereisd en geprobeerd om de collectie zoveel mogelijk uit te breiden. Na zijn overlijden is zijn zoon verder gegaan. Hij heeft de collectie aan het museum geschonken."