Coalitie Maastricht: GroenLinks 'geschokt' eruit, Volt erin

Het stadhuis in Maastricht © Martine Oostveen
GroenLinks verdwijnt uit de coalitie in Maastricht. Senioren Partij Maastricht (SPM), D66, CDA, PvdA, VVD en Volt gaan namelijk praten over de vorming van een nieuwe coalitie. Samen zijn die zes partijen goed voor 22 van de 39 zetels in de gemeenteraad.
Daarmee wordt het advies gevolgd van de informateurs Mariëlle Heijltjes en Wil Rutten.

Onvoldoende draagvlak

Lijsttrekker en wethouder Frans Bastiaens van SPM - met vijf zetels de grootste partij - zegt dat met dit motorblok begonnen wordt aan de formatie. GroenLinks maar ook Partij Veilig Maastricht (PVM) maken daar geen deel vanuit. "Op dit moment is er niet voldoende draagvlak voor beide partijen", aldus Bastiaens.
De zes beoogde coalitiepartijen en Groen Links en PVM hebben woensdag samen om de tafel gezeten. "Uiteindelijk wordt dan een keuze gemaakt die voor de ene partij positief uitpakt terwijl een andere teleurgesteld is. Dat zijn lastige processen maar we moeten stappen zetten in het belang van de formatiefase en met name in het belang van de stad", zo verklaart Bastiaens.

'Totaal geschokt'

GroenLinks-lijsttrekker en (nog) wethouder Gert-Jan Krabbendam zegt in een reactie 'totaal geschokt' te zijn en geen moment te hebben verwacht dat zijn partij buiten de nieuwe coalitie wordt gehouden. "Er is van alles besproken waar wij buiten zijn gehouden. Ik hoopte iets meer krediet te hebben opgebouwd bij mijn voormalige coalitiepartners", zo reageert Krabbendam. Hij denkt verder dat het feit dat GroenLinks met de SP in gesprek was over vergaande samenwerking vermoedelijk als niet prettig is ervaren door andere partijen.
Ook lijsttrekker en fractievoorzitter Tiny Meese van PVM is teleurgesteld. "Er is eerst naar de poppetjes gekeken en niet naar de inhoud. We betreuren het dat niet naar de kiezer is geluisterd", aldus Meese.

Deur niet dicht

SPM-voorman Bastiaens stelt dat bij de formatie wordt gestreefd naar een breed gedragen stadsakkoord. Daarbij is in zijn ogen de deur naar GroenLinks en PVM nog niet definitief dicht geslagen, al denken beide partijen er zelf anders over. "Wij blijven met alle partijen in gesprek en we sluiten op dit moment niks uit. Ook geen latere toetreding van een partij", stelt Bastiaans.

Volt

Dat Volt als nieuwkomer mee gaat doen in een coalitie betekent dat wethouder Anita Bastiaans kan aanblijven als wethouder. Zij werd in september 2020 als partijloze wethouder in Maastricht. Twee dagen geleden sloot zij zich aan bij Volt.
Dinsdag spreekt de gemeenteraad over de ingeslagen koers.