Liedjes op de ic: 'Geen reactie op foto's, bij muziek wel'

Toen Pierre Kuijpers in coma lag, reageerde hij op muziek © L1
Wetenschappelijk onderzoek laat steeds meer zien hoe groot de impact van muziek kan zijn. Het effect van muziek op het brein kan bijvoorbeeld gebruikt worden in de zorg, zodat patiënten sneller van de intensive care af kunnen.
Dirigent Pierre Kuijpers uit Thorn kan hierover meepraten. Tijdens de eerste coronagolf belandde hij op de intensive care. Maar liefst zes weken lag hij in coma. Kuijpers reageerde nergens op, totdat ze probeerden hem met muziek uit zijn coma te halen.

Geen reactie op foto's

"Op familiefoto's reageerde ik niet, op muziek wel. Mijn zoon vertelde me dat ik mijn vingers bewoog of met mijn ogen geknipperd heb. Door die muziek waren er impulsen waardoor ze konden zien dat er toch iets in mij was", zegt Kuijpers.

Muziek in zorgcentra

Stichting Erato Muzikaal Contact verzorgt sinds 2010 muziekoptredens bij diverse zorgcentra in Limburg. Een lichtpuntje of een moment van herkenning voor bewoners die afhankelijk zijn van zorg. Op uitnodiging van de muzikale stichting verzorgde neurowetenschapper en jazzmuzikant Arthur Jaschke dinsdag een lezing over wat er in onze hersenen gebeurt als we improviseren en muziek beluisteren of beoefenen.
"We zijn zeker 15 jaar bezig met wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van muziektherapie in de zorg. Daarnaast is het belangrijk om meer bewustzijn te creëren waarom muziek juist zo sterk is en kan helpen", vertelt Jaschke.

'Beseffen wat muziek doet'

Volgens de neurowetenschapper roept het horen van muziek 'activatie' op. Ook als je buiten bewustzijn bent, zoals bij Kuijpers het geval was. "Maar we gebruiken muziek te weinig. Het is een luxeproduct geworden. We moeten ons eigenlijk meer gaan beseffen wat muziek met ons doet", stelt Jaschke.