L1 en NOS gaan nog intensiever samenwerken

L1 en de NOS gaan nauwer samenwerken © L1
L1 en de NOS hebben donderdag een alliantie gesloten om nauwer samen te werken op zowel journalistiek gebied als met opleidingen en techniek.
De samenwerking geldt voor online, radio en televisie. Ook de overige twaalf regionale omroepen gaan intensiever samenwerken met de NOS.

Alliantie

Op het Regiohelden Festival in Ulft ondertekenen algemeen directeur Gerard Timmer van de NOS en Omroep Gelderland-directeur Guus van Kleef donderdag namens alle 13 regionale omroepen de alliantie. Het is de bedoeling dat er eind 2022 een concreet plan van aanpak ligt met een bijbehorende planning.
De samenwerking wil een tegenwicht bieden aan de groeiende invloed van techgiganten als Google en Facebook. Door de publieke nieuwsvoorziening te versterken kan (soms bewust) misleidende informatie ontkracht worden.

Verbeteringen

De omroepen werken al jaren samen, voornamelijk door middel van het uitwisselen van al gemaakte nieuwsonderwerpen. Met de alliantie is besloten om meer te focussen op het samen vergaren en produceren van nieuws. Ook wordt er aandacht geschonken aan een samenwerking in de onderzoeksjournalistiek.
Verder zal er oog zijn voor talentontwikkeling bij personeel en wordt er op technisch gebied geïnnoveerd. Zo wordt overwogen een nieuwe app te ontwikkelen voor een gezamenlijk nieuwsplatform.

'Bittere noodzaak'

Leo Hauben, hoofdredacteur van L1, reageert opgetogen: "Ik ben erg blij met het intensiveren van de samenwerking. Er zijn steeds meer kanalen die nieuws verspreiden, maar tegelijkertijd is de betrouwbaarheid van veel bronnen ver te zoeken. Om nog maar te zwijgen van bewust misleidende informatie. Versterking door journalistieke samenwerking in de publieke sector is bittere noodzaak."