Culturele stichting vindt geen nieuw onderkomen en stopt

Het pand van Stichting Franz Pfanner Huis in Arcen © Stichting Franz Pfanner Huis
Stichting Franz Pfanner Huis uit Arcen staakt de zoektocht naar een nieuw pand nu een betaalbaar en geschikt alternatief in Venlo niet te vinden blijkt. De organisatie moet per 2023 verkassen van de plek waaraan zij haar naam ontleent op vakantiepark Klein Vink in Arcen.
"Of er een nieuw Franz Pfanner Huis komt? De toekomst zal het leren", zegt de stichting.

Commissieleden

Naast het niet kunnen vinden van een betaalbaar alternatief laat Stichting Franz Pfanner Huis weten dat enkele leden met een grote staat van dienst hun lidmaatschap van de tentoonstellingencommissie hebben opgezegd. "In hun opvolging kan helaas niet worden voorzien."
Door het besluit zal de stichting vanaf het nieuwe jaar geen exposities meer houden. Wel is het de bedoeling dat in 2023 concerten en andere activiteiten zoals meditatiebijeenkomsten worden gehouden. Daarvoor wordt naar passende locaties gezocht. Onder andere de kapel van St. Paul aan de Mariannhilldreef wordt overwogen.
Een tentoonstelling in het Franz Pfanner Huis © Stichting Franz Pfanner Huis

Verhuizing

De eigenaar van het vakantiepark, Roompot, liet in oktober 2021 weten dat de culturele instelling in 2023 moet verhuizen. De stichting mocht de voormalige kloosterkapel van de missiecongregatie, het Franz Pfanner Huis, gebruiken zolang er nog missionarissen van St. Paul op het terrein wonen. Hoewel er nog altijd enkele missionarissen van hoge leeftijd aanwezig zijn, liet Roompot weten dat voor haar de meerwaarde niet langer opweegt tegen de kosten. De organisatie wil de locatie zelf gaan gebruiken.

'Locatie met verhaal'

De stichting was na de aankondiging van Roompot op zoek naar een nieuwe 'authentieke locatie met een verhaal' in de gemeente Venlo. Daar zouden drie tot vier exposities per jaar gehouden moeten kunnen worden. Hoewel de zoektocht naar een nieuw onderkomen dus niet voorspoedig verlopen is, zegt de stichting Roompot dankbaar te zijn voor 'de jarenlange ondersteuning in natura en in geld'.
Voorlopig wacht de stichting nog af of de kapel van St. Paul herbestemd wordt. "De stichting is immers naar de stichter van de congregatie genoemd en haar ontstaan is nauw verbonden met St. Paul en het gebied Klein Vink."