Onderzoek criminele jeugd 'moet politiek wakker schudden'

Afbeelding ter illustratie © iStock
Als het aan burgemeester Petra Dassen van Kerkrade ligt, moeten de verontrustende cijfers over criminaliteit onder Limburgse jeugd instanties en politiek Den Haag bewust maken van de problemen in de grensregio.
"Het gevoel hadden we wel, maar nu is bevestigd dat het zeer serieus is", reageert Dassen op de dinsdag gepubliceerde cijfers van TaskForce Jeugdige Ondermijners, ingesteld door het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC). De burgmeester is voorzitter van de stuurgroep RIEC Limburg.

Bevestiging

Het heeft de burgermeester van Kerkrade 'geraakt'. 30 procent van de ondervraagde jongeren is wel eens in aanraking geweest met crimineel gedrag, zo bleek uit het onderzoek onder 690 pubers. Als je er een keer mee in aanraking bent gekomen het lastig is om er weer uit te komen, vreest Dassen.

Den Haag

"Limburg is vaak te bescheiden, maar wij hebben best sterke criminaliteit. Dat moeten we bij Den Haag onder het voetlicht brengen", zegt Dassen. Met het rapport heeft ze volgens haar wel feiten in handen waar de justitieminister niet omheen kan.
Volgens het onderzoek zou Limburg door de grensligging een ideale locatie zijn voor jeugdige criminelen. Het gros van de jeugdige delinquenten zijn jongens, maar experts zien ook steeds meer meisjes in het circuit. Daarnaast belanden verhoudingsgewijs meer jongeren die opgroeien in een armer, lager opgeleid gezin in de criminaliteit.

Samenwerken

Naast meer geld vanuit de politiek moeten scholen, GGD, gemeentes en jongerenwerkers volgens de burgemeester ook beter gaan samenwerken. "Als iedereen vanuit zijn eigen hokje blijft werken, doen wij ons werk niet goed", is het besef van Dassen.
Volgens Kim Wetjens van TaskForce Jeugdige Ondermijners komen kinderen al op jonge leeftijd in contact met criminaliteit, met name online. "Als ze worden benaderd, moet er ook al soort van preventie zijn. Ook voor ouders, maar zeker ook voor leraren", aldus Wetjens. Die laatsten kunnen vaak in een vroeg stadium bemerken dat er iets mis is.