Bankjes in Beekdaelen herinneren aan Feldbissbreuklijn

Een van de bankjes op de Feldbiss-breuklijn in Beekdaelen © Gemeente Beekdaelen
Met bankjes en verlichting is de Feldbissbreuklijn, diep onder de grond in Beekdaelen, nu ook bovengronds te zien. Vier bankjes en zes lantaarns laten wandelaars zien dat onder hun voeten een breuk loopt.
De breuklijn begint ter hoogte van Aken, en loopt van daaruit in noordwestelijke richting via Nederlands- en Belgisch-Limburg in de richting van Breda. De breuk vormt in Beekdaelen de grens tussen het Plateau van Doenrade en het dal van de Roode Beek.

Aardbeving 2002

De breuklijn is verantwoordelijk voor de aardbeving die in 2002 in een groot deel van Nederland werd gevoeld. De beving had een kracht van 4,9 op de schaal van Richter, en is daarmee de op twee na zwaarste aardbeving die ooit in Nederland is gemeten.
De zwaarste Nederlandse aardbeving ooit, op 13 april 1992 bij Roermond, werd veroorzaakt door de Peelrandbreuklijn. Die breuk loopt ongeveer 20 kilometer noordelijker, evenwijdig aan de Feldbissbreuk.
Overzicht van de diverse breuklijnen in Limburg. © Door Woudloper - Eigen werk, CC BY-SA 1.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4848971