Republikeinen demonstreren op Koningsdag tegen monarchie

Roermondenaar Hans Maessen voerde in 2013 actie. © ANP
Leden van de Republiek, het voormalig Republikeins Genootschap, demonstreren met Koningsdag in Maastricht tegen de monarchie.
"We zwaaien dan Willem de Laatste uit", aldus voorzitter Floris Müller van de Republiek. Het koningspaar viert Koningsdag op 27 april in de provinciehoofdstad.

Afscheid nemen

"Wij zijn van plan groots aanwezig te zijn", vertelt Müller. "Er is in Nederland geen meerderheid meer voor erfopvolging. In Limburg is de monarchie überhaupt niet populair. Wij vinden dat dit feest het afscheid moet zijn van de monarchie. Wat ons betreft is dit Willem de Laatste."

'Niks verstoren'

"De populariteit van Willem-Alexander is buitengewoon laag", voegt Müller hieraan toe. "We gaan ergens langs de route demonstreren. Maar we gaan niks verstoren."

Overleggen

De gemeente Maastricht staat de demonstratie toe. Wel is er nog overleg over de precieze plaats waar de groep mag demonstreren. "We respecteren het recht op demonstratie", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Wel kijken we nog naar enkele randvoorwaarden die te maken hebben met de veiligheid op die dag."

Aanhouding

Het toenmalig Nieuw Republikeins Genootschap kwam in het nieuws toen voormalig voorzitter Hans Maessen uit Roermond tijdens de troonswisseling in 2013 door de politie werd opgepakt. Maessen demonstreerde toen alleen in de samengestroomde menigte met een bord met opschrift tegen het koningshuis.

Afkeuring

Leden van de Republikeinse organisatie hebben de afgelopen jaren meermaals tijdens Koningsdag hun afkeuring van de monarchie laten blijken. Naar eigen zeggen heeft de organisatie zo'n 3500 leden.