Almere trekt lessen uit fiasco Floriade Venlo

Het terrein van de Floriade 2022 in Almere © ANP
De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade, die woensdag in Almere van start gaat, heeft de nodige lessen geleerd van het debacle in Venlo, tien jaar eerder. De Limburgse Floriade werd afgesloten met een tekort van 9 miljoen euro, een fiasco dat Almere probeert te voorkomen.
"Ze hebben van Venlo geleerd dat bezoekers ook behoefte hebben aan friet en hamburgers", zegt journalist Thomas Kusters uit Belfeld op L1 Radio. Hij maakte een documentaire over de wereldtuinbouwtentoonstelling in Venlo, en werkt nu samen met Omroep Flevoland bij de Floriade van 2022. "In Venlo moest alles cradle to cradle en duurzaam zijn, maar de bezoekers hadden meer trek in braadworst en cola. Daardoor bleven de verwachte horeca-inkomsten fors achter."

Vrijkaartjes

Een andere reden voor het teleurstellend resultaat in Venlo was het grote aantal kortings- en vrijkaartjes dat de organisatie uitdeelde. Van tevoren was berekend dat de Floriade in Venlo 2 miljoen bezoekers moest trekken om uit de kosten te komen. Dat aantal werd gehaald, totdat bleek dat er meer dan 100.000 vrijkaarten waren uitgedeeld.

Openheid

Zulke verrassingen probeert Almere nu te voorkomen. De gemeenteraad krijgt ieder kwartaal een update van de organisatie, inclusief financiële tegenvallers. Dat gebeurde in 2012 niet, waardoor het miljoenentekort voor de deelnemende gemeenten in Noord-Limburg na afloop als een verrassing kwam.

Reservepot

Door deze updates kan Almere waar nodig nog geld toeleggen, en dat is al regelmatig gebeurd. Zo is er extra geld uitgetrokken voor marketing. Ook heeft Almere al geld toegelegd omdat de sponsorinkomsten achterbleven bij de verwachtingen. De gemeente heeft voor dit soort tegenvallers een buffer van ruim 24 miljoen gereserveerd.