Moordverdachte Heerlen zat nog in proeftijd

Afbeelding ter illustratie © Track 88
Ten tijde van de moord op Heerlenaar Frank van der Schrier (51) zat verdachte Zouo 'Tom' A. nog in zijn proeftijd wegens een woninginbraak. Dat bleek woensdag tijdens een zitting bij de rechtbank in Maastricht.
Zouo wordt verdacht van het doodschieten Van der Schrier op 13 november van vorig jaar. Het slachtoffer werd meerdere keren beschoten in zijn woning aan de Elandstraat in de Heerlense wijk Heksenberg. Hij overleed enkele uren later aan zijn verwondingen. Wat er aan de dodelijke schietpartij vooraf ging, is nog altijd niet duidelijk. De verdachte heeft daar nog geen verklaring over afgelegd, maar liet tijdens de pro-formazitting woensdag weten dat wel nog te gaan doen.

Onderzoek

Ook werd duidelijk dat de verdachte in mei voor een psychiatrisch onderzoek wordt opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Pas daarna kan de zaak inhoudelijk worden behandeld. De verdachte was woensdag bij de zitting zelf aanwezig, maar wilde toen nog niks zeggen.

Proeftijd

Zouo A. zat nog in een proeftijd van drie jaar vanwege een woninginbraak. Hij werd voor dat vergrijp in 2019 veroordeeld tot drie maanden cel. Daarmee kwam er opnieuw een veroordeling op zijn toch al omvangrijk strafblad. Zo kreeg Zouo op 16-jarige leeftijd drie jaar cel en TBS voor de moord op winkelier Huib Krooder in Amstelveen. Het slachtoffer werd overvallen in zijn zaak en overleed als gevolg van het gebruikte geweld. Zouo zat de straf voor dit delict al uit en ook het TBS-traject was beëindigd. Op zijn lijst van delicten staan verder nog drie overvallen.

Internationale opsporingslijst

Nu is de inmiddels 30-jarige Heerlenaar opnieuw verdachte in een moorddossier. De recherche kreeg hem na de moord in november vorig jaar al vrij snel in het vizier, maar kon hem toen niet oppakken. Daarom volgde een internationaal opsporingsbevel, waarbij de naam en foto werden verspreid. Dit doet de politie niet snel en mag alleen als de opsporingsdiensten daar zwaarwegende redenen voor hebben, bijvoorbeeld de angst dat iemand opnieuw een zwaar delict pleegt. Uiteindelijk werd Zouo A. in december opgepakt in Duitsland en overgeleverd naar Nederland. Sindsdien zit hij achter de tralies in Sittard.