Crisis Stadspartij bemoeilijkt formatie Sittard-Geleen

Nancy Kaufmann voor verkiezingsposters van de Stadspartij. © L1 (Maurice de Heus)
Lijsttrekker Nancy Kaufmann van de Stadspartij in Sittard-Geleen legt per direct haar functie als fractievoorzitter neer. De crisis in de Stadspartij bemoeilijkt de onderhandelingen over een nieuwe coalitie in Sittard-Geleen.
Zaterdag en maandag spraken de politieke partijen in Sittard-Geleen over de mogelijkheden voor een nieuwe coalitie. GOB en CDA zouden de kern vormen van die nieuwe coalitie, maar zochten een derde of vierde partij om de minimale raadsmeerderheid uit te breiden. Samenwerking met de Stadspartij, goed voor drie zetels, lag daarbij voor de hand.

Coalitie

De Stadspartij maakte in de afgelopen raadsperiode deel uit van de coalitie. "En er lagen geen breekpunten", zo zegt Nancy Kaufmann tegen L1. "We hebben hartstikke goed samengewerkt de laatste jaren. Ook tijdens de verkiezingsstrijd hebben we elkaar met respect behandeld. Een vervolg van die coalitie lag inderdaad voor de hand."

Frictie

De bom in de Stadspartij barstte afgelopen weekend, toen partijvoorzitter Bas Hoedemakers, senator Ton Raven en partijleider Kaufmann de nieuwe coalitie-optie bespraken. De irritatie tussen Kaufmann en Raven liep daarbij zo hoog op, dat Kaufmann de vergadering verliet. "Bas belde me later of ik nog terugkwam, maar ik praat voorlopig niet meer met Ton Raven. Ik voel me niet serieus genomen", vertelt Kaufmann, die verder niet in detail wil treden over de onderlinge vete.
"De basis ligt in de frustratie die Ton heeft richting het GOB. Hij heeft zijn wethouderszetel in Sittard-Geleen moeten opgeven, omdat hij die functie niet kon combineren met het lidmaatschap van de Eerste Kamer. Beide vergaderen op dinsdag. Dat neemt hij het GOB nog steeds kwalijk."

Raven

Raadslid en senator Ton Raven wil niet inhoudelijk ingaan op de verwijten. "Voor zover er lijmpogingen nodig zijn, sta ik daar voor open", aldus Raven. "Formeel is er na de verkiezingen nog geen fractievoorzitter gekozen. Dat proces moet de raadsfractie nog doorlopen."

Oplossing

Een ledenvergadering van de Stadspartij moet een oplossing brengen in het interne conflict. Kaufmann: "We hebben de leden dinsdagavond ingelicht. Er is nog geen datum voor de ledenvergadering, die gaan we binnenkort bepalen. Dan zien we wel wat er gebeurt. Ik houd voorlopig vast aan mijn raadszetel."

GroenLinks en PvdA

Als de Stadspartij niet zou deelnemen aan een coalitie, worden de onderhandelingen voor een stevige meerderheid een stuk moeilijker. GroenLinks en PvdA, winnaars in Sittard-Geleen bij de recente gemeenteraadsverkiezingen, trekken samen op in de onderhandelingen.
Inhoudelijk liggen er een aantal dossiers waar het progressieve blok principieel anders over denkt dan CDA en GOB. Zo stapte GroenLinks vorig jaar uit de coalitie, omdat wethouder Kim Schmitz zich niet kon vinden in het beleid rond het windmolenpark in Holtum-Noord. De komende coalitie zal een knoop moeten doorhakken in dat dossier.