Eeuwenoud skelet Kasteelruïne Valkenburg onderzocht

Afbeelding ter illustratie © L1 (Gerard Pansier)
Het onderzoek van een skelet in een graf van de Kasteelruïne in Valkenburg aan de Geul is afgerond, nadat het tijdens de Nationale Archeologiedagen in juni 2021 geopend werd.
Het gaat om een welgestelde man van zo'n 35 jaar oud, zo concluderen de onderzoekers van RAAP (onderzoeks- en adviesbureau voor Archeologie, Cultuurhistorie en Erfgoed).

Welgestelde ruiter

De man, die lang van postuur is, heeft de eerste 16 jaar van zijn leven in vulkaanrijk gebied geleefd. Dat hij welgesteld is, blijkt uit de goede voeding die hij moet hebben gehad. De man was daarnaast een ruiter. 'Dit is af te leiden uit de bouw van zijn heup', aldus het onderzoek in opdracht van Stichting Kasteel van Valkenburg.
Op het skelet hebben onderzoekers onder andere een koolstofdatering, isotopen- historisch onderzoek uitgevoerd. ook is het graf en het gebied daaromheen met meetapparatuur gescand voor geofysisch onderzoek.
Onderzoekers aan het werk bij het graf. © Stichting Kasteel van Valkenburg

Graf kasteelruïne

Het graf werd in 1925 tijdens restauratiewerkzaamheden gevonden. Het dateert vermoedelijk uit de 17e eeuw. Wie erin ligt, is onbekend. Vermoedelijk zijn er nog andere graven bij de ruïne. Daarom wordt er binnenkort een uitgebreide scan van het kasteelterrein gemaakt.
De burcht van de huidige Kasteelruïne werd tussen de 12e tot 14e eeuw gebouwd. In 1672 werd het kasteel van Valkenburg opgeblazen met buskruit door Stadhouder Willem III.