Voorzitter PvdA Limburg: 'Besluit Ploumen typisch voor haar'

Lilianne Ploumen. © ANP
Voorzitter Jacques Costongs van de PvdA Limburg vindt het krachtig dat de uit Maastricht afkomstige Lilianne Ploumen het besluit heeft genomen te stoppen als PvdA-fractievoorzitter en Tweede Kamerlid. Maar hij vindt het wel jammer.
Ploumen stopt ermee omdat ze meent dat het leiderschap van de PvdA niet bij haar past en ze dus niet de ideale leider is.

Kritisch op zichzelf

Costongs noemt dat typisch voor Ploumen. "Ze neemt verantwoordelijkheid maar blijft ook altijd kritisch op zichzelf", aldus de voorzitter van de PvdA-Limburg. Hij omschrijft haar ook als een niet-macho politicus, als iemand die luistert en praat met mensen en meer van discussie en debat houdt dan dat ze een splijtzwam wil zijn. "Maar ik kan me ook voorstellen dat ze denkt dat een politiek leider strakker en dominanter moet optreden", zo zegt Costongs.

Veel steun

Hij zegt ook dat Ploumen altijd op veel steun kon rekenen in Limburg en dat ze zelf ook oog had voor de regio. Zo ging de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 in Limburg drie procent vooruit met Ploumen als lijsttrekker. Met 7 procent scoorde de partij 1,3 boven het landelijk gemiddelde.
De PvdA bleef toen wel op het historisch lage aantal van 9 zetels staan.