L1mburg Centraal: Ploumen stopt als Kamerlid en PvdA-leider

Afbeelding ter illustratie © L1
Lilianne Ploumen stopt als Kamerlid en PvdA-leider, Sittardenaar maakt film over Passiespelen Tegelen, Sittards klimtalent van 17 nu al bij nationale top en meer Limburgs nieuws.

Lilianne Ploumen stopt als Kamerlid en PvdA-leider

Lilianne Ploumen, afkomstig uit Maastricht, stopt per direct als Tweede Kamerlid en partijleider van de PvdA. Ze zegt dat het leiderschap van de partij niet goed bij haar past en dat ze daarmee niet de ideale leider van de PvdA is. Ploumen nam pas begin vorig jaar, twee maanden voor de verkiezingen het leiderschap van de sociaaldemocratische partij over van Lodewijk Asscher. Hij stapte op vanwege zijn rol in de affaire rond de kinderopvangtoeslag. Ploumen neemt afscheid van de landelijke politiek, met pijn in haar hart.

Een tipje van de sluier van de koninklijke boeketten

De Oranjefans kijken al reikhalzend naar uit naar Koningsdag in Maastricht. Welke leden van de koninklijke familie komen naar Limburg en welk hoedje draagt Máxima? Een vraag kan al beantwoord worden, namelijk hoe de koninklijke boeketten eruit zien die op de route gedragen worden. Al mogen de makers ervan nog niet al te veel loslaten.

Sittardenaar maakt film over Passiespelen Tegelen

Het is een traditie die teruggaat naar 1931 en waaraan bijna het hele dorp meedoet, de Passiespelen in Tegelen. Het verhaal over de lijdensweg van Jezus Christus dat iedere vijf jaar wordt opgevoerd. Een traditie die achter de schermen vaak gepaard gaat met conflicten. Dat is te zien in de film 'Het Kruis van Tegelen' van filmmaker Hans Heijnen uit Sittard. De documentaire is te zien tijdens het Limburg Film Festival van 21 tot en met 24 april in Venlo en Eerste Paasdag ook op NPO 2 om 20.20 uur.

Sittards klimtalent Amber (17) behoort al bij nationale top

Als je in de Alpen of Pyreneeën wordt geboren, heb je wel voordeel als je in de klimsport verder wil. Maar ook in Limburg loopt een groot talent rond. De Sittardse Amber Schiffeleers is pas 17 jaar en behoort nu al tot de nationale top.

Tigers Roermond koken tijdens ramadan

Moslims zijn sinds het begin van de maand bezig aan de ramadan. Van zonsopgang tot zonsondergang mogen ze tot 1 mei niet eten. Na zonsondergang is er iedere dag de zogeheten iftar, dat is Arabisch voor maaltijd. In Roermond voorzien de zaalvoetballers van Tigers dagelijks vanuit hun gloednieuwe eigen keuken zo'n zevenhonderd mensen van een maaltijd.