Film over Tegelse Passiespelen: 'Niet zomaar verhaal'

De Passiespelen in 2021. © L1 (Gerard Pansier)
De Sittardse filmmaker Hans Heijnen toont in zijn nieuwe werk 'Het Kruis van Tegelen' hoe de traditiegetrouwe Passiespelen in Tegelen tot stand komen. Het theaterstuk over de lijdensweg van Jezus wordt sinds 1931 elke vijf jaar opgevoerd door 400 vrijwilligers.
"Ze slaan elkaar niet de hersens in maar zijn wel bezig alles eruit te slepen", vertelt Heijnen dinsdag in L1mburg Centraal.

'Niet zomaar een verhaal'

Volgens de filmmaker is het bijbelse verhaal niet 'zomaar een verhaal' voor veel betrokkenen. "Iedereen betrekt dat op zichzelf en op het eigen persoonlijke lijden." Dat zorgt er ook voor dat deelnemers onderling discussies voeren over de teksten en hoe het theaterstuk ten tonele gebracht zal worden.
Heijnen besloot op advies van de Tegelse acteur Huub Stapel een film te maken over het evenement, dat tot immaterieel erfgoed is benoemd. De filmmaker is zelf niet geheel vreemd met het evenement, legt hij uit: "Mijn overgrootvader kwam uit Tegelen, dus ik heb vanuit enige afstand gehoord over de Passiespelen."

Passiespelen

Het Kruis van Tegelen is opgenomen tijdens de voorbereidingen van de Passiespelen van 2021. Eigenlijk zou de voorstelling in 2020 plaatsvinden, maar toen werd het evenement vanwege corona afgelast. Ook bij deze editie golden maatregels: zo hielden alle acteurs anderhalve meter afstand.
Bij het evenement waren zo'n 16.500 bezoekers aanwezig, stukken minder dan in voorgaande jaren.

Regisseur

Regisseur van de Passiespelen Cees Rullens stond volgens Heijnen niet te springen om de film. "Hij was redelijk terughoudend. Hij was bang dat het karikaturaal zou worden." Om die reden droeg de regisseur tijdens de opnamen geen microfoontje. "De geluidsman had het daar ontzettend moeilijk mee", legt Heijnen uit. Wel was regisseur Rullens blij met het eindresultaat, geeft de filmmaker aan.
Het Kruis van Tegelen is 21 tot 24 april te zien op het Limburg Film Festival in Venlo en Eerste Paasdag op NPO2 om 20:20 uur.