Aardbeving Roermond 30 jaar geleden: 'Gevoeld in Engeland'

Passanten kijken nieuwsgierig naar de als gevolg van de aardbeving zwaar beschadigde auto in de Julianalaan in Roermond. © ANP
Het is woensdag op de kop af 30 jaar geleden dat Roermond getroffen werd door een aardbeving. In de vroege ochtend van 13 april 1992 vond een beving plaats van 5,8 op de schaal van Richter, de zwaarst gemeten aardbeving in Nederland.
De aardbeving in Roermond is de sterkste gemeten natuurlijke aardbeving die ooit in Nederland heeft plaatsgevonden. Veel huizen en gebouwen werden door de aardbeving beschadigd. Vooral in het gebied tussen Roermond, Maaseik en Heinsberg was veel schade.

Zware beving

"De beving werd gevoeld tot in Tsjechië, Zwitserland, Frankrijk en Engeland", zegt seismoloog Läslo Evers van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). "Met 5,8 op de schaal van Richter is het zelfs voor Noordwest Europa een van de zwaarste bevingen ooit."
Lange tijd was de beving van Uden (1932) de krachtigste aardbeving ooit.
Hieronder kunt u beelden zien van de schade na de aardbeving in 1992:

Breuken

In Limburg zitten grote breuken onder grond, legt Evers uit. "Bij de Peelrandbreuk is de aardbeving ontstaan. Op ongeveer 15 kilometer diepte schoven breukvlakken daar over elkaar en dat veroorzaakte de beving." Toch was de schade - ondanks de goede constructie van huizen en gebouwen - groot. Alleen voor Nederland al werd de schade geschat op ongeveer 170 miljoen gulden (77 miljoen euro).

Toekomst

Volgens Evers kunnen dit soort aardbevingen in de toekomst nog voorkomen. "Een beving van deze magnitude treedt statistisch gezien één keer in de 50 tot 100 jaar op", zegt hij. "Maar dat is allemaal statistiek en dus niet planbaar."
Overzichtskaart van het getroffen gebied. De locatie van de beving is met een ster aangegeven. © Beeld: KNMI

Gaswinning

De meeste natuurlijke aardbevingen komen voor in het zuiden van Nederland. Naast natuurlijke aardbevingen komen in Noord-Nederland sinds 1986 geregeld geïnduceerde bevingen voor, veroorzaakt door gaswinning. De zwaarste geïnduceerde aardbeving in Nederland met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter was op 16 augustus 2012 in Huizinge.