OM vervolgt vier agenten Horster-affaire voor misdrijven

Afbeelding ter illustratie © L1
Het Openbaar Ministerie (OM) gaat vier agenten van de eenheid Horst/Peel en Maas vervolgen voor strafbare feiten. Het gaat om drie mannen en een vrouw. Het OM verdenkt hen van misbruik van gezag en bevoegdheden, computervredebreuk en het vals opmaken van processen-verbaal.
Agenten van de basiseenheid raakten in 2019 in opspraak toen bleek dat agenten in hun gretigheid om criminelen te arresteren, opsporingsregels aan hun laars lapten.

Ontslagen

In eerste instantie deed de politie zelf onderzoek hiernaar, waarna vijf agenten werden ontslagen. Zes anderen kregen lichtere straffen.

Onderzoek Rijksrecherche

Vervolgens deed ook de Rijksrecherche onderzoek. Op basis daarvan verdacht het OM juni vorig jaar in totaal zeven agenten van strafbare feiten. Een klein jaar later neemt het OM dus vervolgstappen en sleept vier van hen voor de rechter. De datum van de eerste inhoudelijke behandeling is nog niet bekend.

Zaken kapot

Uit datzelfde onderzoek bleek verder dat een aantal burgers door het onjuist handelen van de agenten is veroordeeld. De straffen die zij opgelegd hebben gekregen door de rechter zijn niet uitgevoerd.