Oorlog Oekraïne: militairen Vredepeel naar Slowakije

De militairen worden voor vertrek toegesproken door hun luitenant-generaal en kolonel. © L1 (Robert Janssen)
Ongeveer 150 militairen zijn donderdagochtend vanaf de hoofdpoort van de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel vertrokken richting Slowakije.
De luchtverdedigers van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando gaan op verzoek van de NAVO in verband met de oorlog in Oekraïne.

Geruststellen

De missie is onder meer gericht op het geruststellen van de Slowaakse bevolking en om Rusland af te schrikken, mochten ze agressieve activiteiten ontplooien tegen deze lidstaat aan de oostflank van het NAVO-verdragsgebied.
De Nederlandse inzet bestaat uit één Patriot-vuureenheid met meerdere raketlanceersystemen. De eenheid in Vredepeel werkt intensief samen met Duitse troepen. Dat land levert twee vuureenheden. Ze worden gestationeerd op de vliegbasis Sliaç in het midden van het land.

Vertrokken

De vertrekkende militairen en voertuigen stonden donderdagochtend opgesteld op de start- en landingsbaan van de basis Vredepeel. Na een korte toespraak van de commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen en commandant Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando kolonel Jos Kuijpers zijn ze vertrokken naar Slowakije. "Veel echter dan dit wordt het niet", aldus Kuijpers. Op de vraag of de militairen bang zijn, antwoordt hij: "Onze mensen vertrouwen op de training die ze hebben gehad en ze weten wat ze moeten doen."
Slowakije leverde onlangs haar eigen S300 luchtverdedigingsraketten van Russische makelijk aan Oekraïne.