Geheimzinnigheid over boeket voor koningspaar

Loes Smeets mag bloemstukjes maken voor het Koninklijk paar. © L1
De voorbereidingen voor Koningsdag in Maastricht zijn in volle gang. Zo wordt bij een bloemenzaak in Maastricht al volop geoefend op het samenstellen van de koninklijke boeketten, die op Koningsdag worden gedragen. En dat gaat gepaard met de nodige geheimzinnigheid.
"Ik mag er eigenlijk niet al teveel over zeggen", is de eerste reactie van Loes Smeets van bloemenzaak Frissen Pieters in Maastricht. Het bedrijf bestaat al 125 jaar en is daarmee officieel hofleverancier. Dat zal ook de reden zijn waarom twee jaar geleden al contact werd gezocht met het bedrijf om de boeketten voor Koningsdag samen te stellen. Maar omdat het feest toen vanwege corona niet doorging en een jaar later in Eindhoven plaatsvond, werd er een tijdje geleden opnieuw door de gemeente contact gelegd. En daar hadden Loes en haar man wel oren naar. "Het is toch een hele eer om dit te doen."

Hofdames

Om een aantal boeketten te laten zien, was Loes dinsdag bij de hofdames van de Koninklijke familie. "Ik had zeven boeketten gemaakt en daarvan zijn er drie uitgekozen," vertelt Loes, die de boeketten nog niet mag laten zien. "Er zit uiteraard oranje in en ook Oekraine is erin verwerkt," is het enige wat ze kwijt wil. En daarmee zijn de belangrijkste kleuren wel al verklapt. Hoewel er geen geheimhoudingscontract is getekend, zijn veel zaken toch een publiek geheim. Zo heeft de Rijksvoorlichtingdienst (RVD) nog niet bekendgemaakt wie van de Koninklijke familie naar Maastricht komen. Maar omdat Loes de gastenlijst heeft om te zien voor wie ze een boeket moet samenstellen, is ze toch op de hoogte van wie komen. Maar meer dan dat de drie Prinsessen Amalia, Alexia en Ariane erbij zijn, wil ze er niet over kwijt.

Kinderen

Wat wel al duidelijk is, is dat 44 kinderen uit de 44 Maastrichtse wijken de bloemen op Koningsdag naar de familie zullen brengen. En daarbij zal een aantal kinderen de boeketten ook persoonlijk overhandigen. "Maar als ik nu zeg om hoeveel kinderen het gaat, dan weet je al zo'n beetje wie er komen," aldus Loes. De uiteindelijk boeketten zullen overigens pas twee dagen vantevoren worden samengesteld.

Twijfel

Voor het Maastrichtse bedrijf is het een mooie order, al krijgt ze er geen cent voor. Het wordt door de gemeente gezien als sponsoring. En dat terwijl ondernemers het in coronatijd al moeilijk zat hadden. Omdat haar zaak langs de Koningsdagroute ligt, moet ze de zaak ook nog eens drie dagen sluiten. "Als corona er niet was geweest, had ik dit helemaal fantastisch gevonden, maar nu heb ik toch nog even getwijfeld of we dit wel wilden doen. Maar mijn man heeft het laatste zetje gegeven."