Wederom forse daling coronabesmettingen in Limburg

Een coronatest. © iStock
De afgelopen zeven dagen zijn 2.903 Limburgers positief getest op het coronavirus. Dat is bijna een halvering ten opzichte van vorige week.
Dat blijkt uit cijfers van het het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

GGD-teststraat

In de teststraten van de GGD hebben afgelopen week bijna de helft minder mensen positief getest op het coronavirus dan een week eerder. De gezondheidsdiensten namen ook de helft minder testen af. Het was de laatste week waarin het advies nog van kracht was om na een positieve zelftest naar de GGD te gaan voor bevestiging.

Limburgse cijfers

En dat minder minder mensen naar de GGD zijn gegaan, was ook in Limburg zichtbaar. Bij 2.903 provinciegenoten is het virus de afgelopen week vastgesteld door de GGD. Een week geleden waren dat er nog 5.789. Relatief gezien kent Mook en Middelaar het hoogst aantal besmettingen van Limburg: 395,06 besmettingen per 100.000 inwoners. Gennep (366,34 besmettingen per 100.000) en Maasgouw (364,11) volgen.
De voorbije zeven dagen zijn 21 coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Verder vielen er vijf doden te betreuren.

Landelijke cijfers

In totaal kwamen 66.788 meldingen over positieve testen binnen bij RIVM, het laagste aantal van dit jaar. Een week eerder kregen nog ruim 129.000 mensen te horen dat ze het virus hadden opgelopen.

Geleidelijke schaal

In totaal gingen 110.655 mensen afgelopen week naar de teststraat. "Het is een geleidelijke schaal. Mensen wisten van tevoren dat confirmatietesten vanaf deze maandag niet meer worden geadviseerd", zegt een woordvoerder van het RIVM. In hoeverre mensen alvast een voorschot namen op dat nieuwe testbeleid is volgens hem "lastig te zeggen". Wel duiden ook andere factoren erop dat het virus zich daadwerkelijk minder verspreidt, zegt de woordvoerder. "Alle signalen wijzen daarop, we zien het ook in de rioolwatermetingen en in de ziekenhuizen."

Ziekenhuiscijfers

Volgens de dinsdag verschenen rapportage werden afgelopen week 889 mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. Bij 162 van deze opnames kwam de patiënt voor een andere medische reden naar het ziekenhuis en bleek daar pas dat de patiënt toevallig ook het coronavirus bij zich droeg. De ziekenhuiscijfers dalen al maanden. Sinds de omikronvariant van het virus zijn intrede heeft gedaan, is de kans om met Covid in een ziekenhuisbed te belanden een stuk kleiner geworden. Afgelopen week kwamen in totaal nog 49 patiënten met een ernstige corona-infectie op de intensive care terecht.
Het RIVM kreeg 81 meldingen binnen over mensen die aan de gevolgen van een coronabesmetting zijn overleden. Dat waren er een week eerder 113.

Voetnoot

Het was de laatste keer dat je op 1Limburg de wekelijkse coronacijfers hebt kunnen lezen. Vanwege het advies van de GGD om geen testafspraak meer te maken na een positieve zelftest, geven de cijfers geen representatief beeld meer van het aantal besmettingen. Zodra er tussentijds, naar beneden dan wel naar boven, sterke schommelingen in de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding of het RIVM zijn, komt daar meteen berichtgeving van.