'Opbrengst van Koningsdag niet in cijfers uit te drukken'

Na Koningsdag kan de gemeente Maastricht een balans opmaken. © iStock
Met het bezoek van het Koninklijk Huis aan Maastricht tijdens Koningsdag kan de provinciehoofdstad rekenen op een flinke toestroom van bezoekers. Het evenement kost een hoop geld. Maar wat levert het op?
Het blijkt vooraf lastig in te schatten hoeveel geld het evenement in de provinciehoofdstad op zal brengen. "Na Koningsdag maken we de balans op", laat de gemeente weten.

Voorgaande jaren

Toch is al één ding duidelijk: de afgelopen jaren was de opbrengst hartstikke waardevol, maar niet in getallen uit te drukken. De laatste 'normale' Koningsdag, zonder coronamaatregelen, vond plaats in 2019 in Amersfoort. Wat dat financieel gezien opleverde, kan de gemeente niet zeggen. "In euro’s is het niet echt uit te drukken wat een Koningsdag oplevert", legt een woordvoerster uit. De gemeente onderstreept met name de immateriële opbrengst. De grootste winst is het ontstane saamhorigheidsgevoel onder de inwoners van de stad. Daarnaast is het volgens Amersfoort 'geweldige reclame voor je stad'.
Ook Thorn, waar de Koninklijke Familie in 2011 op bezoek kwam, bevestigt dat deze immateriële opbrengsten ver boven de financiële opbrengsten uitsteken. "De media-aandacht zien wij als een onbetaalbare reclamespot."

Media-aandacht

"Nu is al bekend dat de mediawaarde de investering ver zal overstijgen", laat ook gemeente Maastricht aan L1 weten. Naar verwachting zullen 2,5 miljoen mensen live meekijken. "De enorme free publicity voor de stad die het evenement genereert is onbetaalbaar", aldus de gemeente. Koningsdag levert vermoedelijk ook op de langere duur veel op doordat interesse bij toeristen wordt opgewekt.
Ook de Maastrichtse horeca rekent op een flinke toestroom van bezoekers ná het feest, meldt branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Mensen die de stad hebben gezien en dan denken dat ze toch eens moeten langskomen", hoopt de vereniging. Ook KHN kan niet inschatten hoeveel Koningsdag op korte termijn oplevert. "Er zijn nu geen concrete cijfers voor handen", meldt een woordvoerder.

Bezoekersaantallen

Naast de inkomsten blijft ook het bezoekersaantal nog moeilijk vast te stellen. Gemeente Maastricht laat aan L1 weten dat 'alleen al' de invloed van de weersomstandigheden het onmogelijk maakt het aantal bezoekers in te schatten. Er kunnen in ieder geval circa 25.000 mensen terecht langs de route. "Daarnaast komen er naar verwachting veel mensen naar andere evenementen, zoals de vrijmarkt in het park."
In vergelijking met eerdere edities van Koningsdag is dat aan de lage kant. In Amersfoort stonden destijds 45.000 mensen langs de route en gingen 12.000 bezoekers naar een Koningsdagevenement. In Tilburg, in 2017, werden ruim 150.000 bezoekers geteld.

Hotels

Mogelijk zijn het vooral dagjesmensen die naar Maastricht trekken met Koningsdag. Een woordvoerder van Stichting Samenwerkende Hotels Maastricht (SAHOT) laat namelijk weten dat er geen fikse toename van het aantal hotelboekingen is.
Booking.com wijst er daarnaast op dat 'opvallenderwijs' voornamelijk Nederlanders een accomodatie hebben geboekt tijdens het evenement. De verwachting dat Belgen en Duitsers de grens over steken voor het koningspaar, wordt daarmee dus niet onderstreept.

Kosten

Tegenover de (nog onduidelijke) financiële en immateriële opbrengsten van Koningsdag staan ieder jaar ook hoge kosten die de festiviteiten met zich meebrengen. In 2019 werd in Amersfoort zo'n 1,26 miljoen euro neergeteld voor onder andere het programma, promotie en veiligheid. Ook in Groningen, waar de verjaardag van koning Willem-Alexander in 2018 gevierd werd, hing een behoorlijk prijskaartje aan het evenement: 1,35 miljoen euro.
In Maastricht verwachten ze nog een stuk meer te betalen: 1,5 miljoen euro. Dat is een kleine twee ton meer dan in 2020 geschat werd. Toen werd het feest in Maastricht vanwege corona afgelast.