Gehandicapten maken Mosa-tegel voor koning

Zij maakten een tegel voor het koningspaar. © L1
De mooiste poort in Maastricht wordt op Koningsdag gemaakt door een groep verstandelijk gehandicapten. Samen met de Mosa-fabriek ontwierpen ze tegels als Poort naar Europa.
De tegels van de werkgroep sieren de Graanmarkt in Maastricht als de koninklijke familie daar op 27 april voorbij flaneert. Een aantal van de makers mag er zelfs bij zijn. "Ik ga Willem-Alexander mischien een kus geven. Waarom niet? Ik heb hem al eens gezien bij de Groene Loper. Toen was hij heel aardig", zo vertelt Michelle.

Cadeauwinkel

De tegelontwerpers werken allemaal bij Regalo, een cadeauwinkel in Maastricht die plaats biedt aan een twintigtal verstandelijk gehandicapten. "We willen met dit project ook laten zien wat mensen vooral wel kunnen", zo vertelt Ans Bovens, die als begeleidster aanwezig is in de Mosa-fabriek. "In onze winkel kunnen mensen hun creativiteit laten zien. Dat levert niet alleen veel plezier op maar ook heel mooie cadeaus voor onze winkel."

Polen en Frankrijk

In het Poort naar Europa-project moesten de tegels de landen uit de Europese Unie uitbeelden. Julie heeft een tegelmozaiek gemaakt met als thema Polen. Daar komt haar moeder vandaan. "Ik heb mijn moeder gebeld om te vragen wat ik het beste zou kunnen ontwerpen. We hebben een traditie met een pop van de winter, Topienie Marzanny. Als de lente komt, wordt de pop verbrand en gooien ze die in het water, om het nieuwe seizoen te vieren. Die pop zie je hier met alle kleuren."
Thomas heeft een groot hart gemaakt op de Franse tegel. "Mijn mama woonde in Frankrijk, ik hou heel veel van haar. Daarom dit hart. En een stokbrood."