Rolstoelgroep creëert speciale dans voor koningspaar

De rolstoeldansers trainen al twee jaar voor Koningsdag © L1
De rolstoeldansers van Limbo Wheelers zijn zich al twee jaar lang aan het voorbereiden voor hun optreden voor Willem-Alexander en Máxima. Op de muziek van Rowwen Hèze oefenen ze wekelijks in buurtcentrum De Boeckel in de Maastrichtse wijk De Heeg.
Aan de felheid van de commando's is te horen dat het optreden voor de koninklijke familie dichtbij komt. "We moeten een prestatie leveren", zegt trainster Marion Hitz. "Dan moet ik ook streng zijn. We weten al twee jaar dat dit eraan komt, dan zijn de laatste details belangrijk."

Wat we wél nog kunnen

Het enthousiasme en de discipline passen ook bij de filosofie van de Limbo Wheelers. "Wij zijn er juist om minder valide mensen te laten ervaren wat ze wel nog kunnen. We nemen hen serieus, dan doen we het ook goed."

Bruid op Bloete Veut

De groep rolstoeldansers zal dansen op het Rowwen Hèze-nummer Bruid op Bloete Veut. "Daar zitten veel verschillende ritmes in en die oefenen we allemaal", aldus Marion, terwijl ze een walsje zoekt op de muziekcomputer. "Sommige dansen liggen je beter dan andere", zo vertelt danser Guy Hartmann. "Zelf dans ik het liefst met een partner die ook in een rolstoel zit, die dynamiek vind ik fijner."

Dans met de koning geschrapt

In eerdere versies van Koningsdag zouden de rolstoeldansers een dansje maken met Willem-Alexander en Máxima. Maar die editie werd uitgesteld in verband met corona. "Een pirouette, dat hadden ze aangevraagd. Dat is geschrapt in verband met de oorlog in Oekraïne", aldus Marion Hitz. "Daardoor gaat ook onze dans met het koningspaar niet door. Ze komen wel kijken, maar er is geen interactie. Jammer."