Burger van kweekvlees voor Maxima en Willem-Alexander

De mensen van Mosa Meat © L1
Zuurvlees en vlaai markeren de culinaire traditie tijdens Koningsdag. Maar Willem-Alexander en Maxima drongen zelf aan op een nieuwe Maastrichtse innovatie: de hamburger van kweekvlees.
Op koninklijk verzoek staat het Maastrichtse Mosa Meat woensdag 27 april op het Onze Lieve Vrouweplein. Het Maastrichtse bedrijf Mosa Meat wil vlees produceren, zonder dat het daarvoor dieren hoeft te slachten. Het vlees wordt gemaakt door cellen uit een koe te kweken in een laboratorium. Doordat de cellen zich vermenigvuldigen en spiervezels vormen in een speciale vloeistof, wordt vlees geproduceerd.

Missie

Het bedrijf werd opgericht door Mark Post uit Berg en Terblijt en is gevestigd op de Brightlands Health Campus in het Maastrichtse Randwyck. "Blijkbaar gelooft het koninklijk paar ook in onze missie. Dat is mooi. Wij denken dat ons kweekvlees echt noodzakelijk is. Over de hele wereld komen er steeds meer vleeseters. Dat komt omdat in China en India mensen rijker worden, dan gaan ze meer vlees eten. In de komende 20 jaar gaat de vleesconsumptie met 70 procent toenemen. Met de huidige grondstoffen kunnen we gewoon niet genoeg vlees produceren om aan die vraag te voldoen. Dus we kunnen niet anders dan vlees op een andere manier gaan produceren."

Boerderij

Mosa Meat heeft zelf koeien gestald op een boerderij in Maastricht die fungeren als leverancier van de cellen. "Die halen we uit de billen van deze koeien hier", zo vertelt Post. Wetenschappers onderzoeken welk soort cel het beste werkt voor het kweekproces. Zo worden bijvoorbeeld cellen vergeleken van kalfjes en van volwassen koeien en van stieren en runderen.

Klimaat

"Milieu en klimaat zijn natuurlijk belangrijk, maar er zit ook een moreel aspect in ons project. We hoeven geen dieren te doden", zo zegt Lea Melzener, junior wetenschapper bij Mosa Meat. "Ik was zelf student in Bonn en na een masters project in Maastricht sprak dit initiatief me heel erg aan. We produceren vlees op een manier die veel beter is, niet alleen voor de dieren maar ook voor het klimaat."