'Geen respect voor 113 jaar oude koningsboom Maastricht'

De koningsboom die in 2013 werd geplant © L1
Willem-Alexander heeft sinds 2013, het jaar van zijn troonsbestijging, zijn eigen koningsboom in het Maastrichtse stadspark. Die staat er aanzienlijk beter bij dan de Julianaboom uit 1909 op het Keizer Karelplein.
De Julianaboom staat er treurig bij op het Keizer Karelplein in Maastricht, het plein dat nog even door het leven ging als Julianaplein. De boom werd geplant ter ere van de geboorte van prinses Juliana. Het is de oudste koningsboom in Maastricht. "Het waren de hoogtijdagen van koningin Wilhelmina", zo vertelt Toon Jenniskens, stadshistorus en jarenlang voorzitter van het Oranjecomite.

Prins Bernard

"Koningin Wilhelmina werd hier grandioos onthaald in 1909, net als een decennium later. Toen kwam ze in 1919 na de Eerste Wereldoorlog om de band weer aan te halen. De liefde voor het koningshuis bekoelde een beetje toen koningin Wilhelmina een half jaar lang wachtte met het bezoeken van het bevrijdde Maastricht na de Tweede Wereldoorlog. Prins Bernard redde het aanzien van het Koninklijk Huis toen hij vier dagen na de bevrijding in een eigen vliegtuig landde in Maastricht. Dat werd een gigantisch volksfeest, daarom kon Bernard hier ook nooit kapot."

Weinig respect

De indrukwekkende historische achtergrond is niet terug te zien op de plek van de koningsboom op het Keizer Karelplein. Vooral de ruimte rond de 113 jaar oude boom maakt een verloederde indruk. Rond het antieke hek liggen twaalf vuilniszakken en die lijken er al enige dagen te liggen.
"Of dit typerend is voor de manier waarop Maastricht met de koningsbomen omgaat? Ik hoop in ieder geval op meer respect voor de historie. Maastricht heeft nu tien Koningsbomen, maar bij de meeste bomen is dat nergens aan te zien. Als Oranjecomite pleiten we al langer voor mooie bordjes bij de bomen, zodat de herkomst duidelijk is. De gemeente heeft dat toegezegd, maar door corona is het uitgesteld. Dat is niet de eerste keer."

Willem-Alexander en Máxima

Beter verzorgd is de magnoliaboom bij het Kruisherenhotel, die daar geplaatst werd ter ere van het bezoek van Koning Willem-Alexander en Máxima in juni 2013. Datzelfde jaar werd ook de koningslinde geplaatst in het stadspark ter ere van de troonsbestijging van Willem-Alexander. Tweehonderd meter verderop bij cafe La Bonne Femme staat ook een boom voor Willem-Alexander. Die werd in 1967 geplant ter ere van de geboorte van de huidige koning. Op koningsdag trekt het koninklijk paar langs deze boom. "Er wordt nog een groot bord gemaakt voor op de boom", zo weet een medewerker van La Bonne Femme.

Beatrixboom

Daarmee vergaat het de bomen-erfenis van Willem-Alexander aanzienlijk beter dan die van zijn moeder Beatrix. In 1938 werd haar kastanjeboom geplant in het gebied tussen het Oranjeplein en het Koningsplein, de huidige Groene Loper. De Beatrixboom overleefde de Maastrichtse stadsambities niet. "Ontzettend jammer", aldus Toon Jenniskens.

Irene, Margriet en Christina

De zussen van Beatrix hebben wel nog een eigen boom in Maastricht, maar dat weet vrijwel niemand. Er staan geen borden bij de drie bomen naast het politiebureau in de wijk Sint Pieter. Ook voorbijgangers hebben geen idee van de historische achtergrond van de dominante bomen. "Nee, dat heb ik nooit geweten. En ik woon toch al zestig jaar in Maastricht", zo zegt een van de buurtbewoners.

Bordjes

"Juist daarom zouden al die bomen een aanduiding moeten krijgen", zegt Toon Jenniskens. "De Duitsers hebben in de Tweede Wereldoorlog een aantal borden weggehaald. Alle verwijzingen naar het koningshuis moesten weg in de oorlogsjaren. Maar na de oorlog is er nooit meer iets voor in de plaats gekomen. Dat is jammer. Ik hoop dat het bezoek van Willem-Alexander en Máxima daar nu echt verandering in gaat brengen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!