PvdA verrast door besluit Ploumen om weg te gaan

Lilianne Ploumen stapt op als Tweede Kamerlid en partijleider van de PvdA © ANP
Het PvdA-bestuur en partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent zijn verrast door het besluit van Lilianne Ploumen om op te stappen als politiek leider van de partij.
In een verklaring meldt Sent dat ze bedroefd zijn, maar haar keuze respecteren. "We zijn haar ontzettend dankbaar voor alle jaren waarin zij zich heeft ingezet voor onze partij."

Onverwacht bericht

Ploumen zei dinsdag zelf dat ze haar beslissing "in piepkleine kring" wel had gedeeld. "Je moet toch een beetje bedenken, hoe gaat een dag als vandaag dan." Maar aan wie ze het precies had verteld, liet ze in het midden. "Voor veel mensen in de fractie was het een onverwacht bericht."

Strijd meest kwetsbaren

Sent prijst de in Maastricht opgegroeide Ploumen om haar strijd voor de meest kwetsbaren in de samenleving, als partijvoorzitter, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Tweede Kamerlid. Ook benadrukt ze dat Ploumen opstond als lijsttrekker "toen onze partij het moeilijk had". Ploumen trad in januari vorig jaar aan, krap twee maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen, omdat Lodewijk Asscher onverwacht opstapte naar aanleiding van de toeslagenaffaire.

Samen bereik je meer

"Met tomeloze energie voerde zij campagne voor een eerlijker en socialer Nederland. Ze gaf elan aan de linkse samenwerking met het sluiten van het progressieve oppositieakkoord en liet in een tijd van politieke verdeeldheid en versplintering zien dat je samen meer bereikt dan alleen", aldus Sent.
De fractie zal volgens haar op korte termijn een nieuwe voorzitter kiezen, die in juni wordt voorgedragen op het congres. De PvdA-leden mogen later een lijsttrekker kiezen, die dan de politiek leider wordt.

Timmermans: ze nam verantwoordelijkheid

Ook de Heerlense partijgenoot en Eurocommissaris Frans Timmermans heeft zijn dank uitgesproken voor Ploumen, die in zijn ogen 'verantwoordelijkheid nam'.