Lilianne Ploumen stopt als Kamerlid en PvdA-leider

Afbeelding ter illustratie © L1
Lilianne Ploumen stopt per direct als Tweede Kamerlid en partijleider van de PvdA.
Dat heeft de in Maastricht opgegroeide Ploumen dinsdagmorgen op Twitter bekendgemaakt.

Leiderschap past niet

In een verklaring op haar besluit schrijft ze dat het leiderschap van de partij niet goed bij haar past en dat ze daarmee niet de ideale leider van de PvdA is. "Het is belangrijk om leidend en opinievormend te zijn op alle onderwerpen", vindt ze. "Om niet alleen een leider te zijn die Den Haag kan openbreken voor wat er leeft in ons land en in de wereld, maar ook een die bedreven is in het debat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Ik vind dat ik dat niet goed genoeg kan waarmaken en daarom treed ik terug."

Overgenomen

De politica nam vorig jaar januari het leiderschap van de sociaaldemocratische partij over van Lodewijk Asscher. Hij stapte op vanwege zijn rol in de affaire rond de kinderopvangtoeslag.

Rustiger vaarwater

"De eervolle taak van het leiderschap van onze partij en de fractie heb ik sindsdien met alles wat ik in me heb vervuld", schrijft ze. "Ik had me voorgenomen de partij in rustiger vaarwater te brengen en tenminste tot de gemeenteraadsverkiezingen te leiden."
Ploumen stapt ook op als Tweede Kamerlid omdat ze de fractie en haar opvolger 'niet in de weg wil lopen'. "Ik word niet het orakel uit Slotervaart maar blijf wat ik al die jaren was, een betrokken partijlid."

Rutte: groot respect

Een van de eerste politici die reageerde op het vertrek van Ploumen, was minister-president Mark Rutte. Hij zegt groot respect te hebben voor de manier waarop Ploumen het ambt uitoefende.