Nieuwe verdenkingen tegen fightclub-jongerenwerker

Jongeren van welzijnsorganisatie Trajekt mishandelden elkaar in opdracht van jongerenwerker Sjef. © iStock
Justitie breidt de aanklacht tegen de Maastrichtse jongerenwerker Sjef Z. (43) verder uit. Op dit moment wordt hij verdacht van vijf strafbare feiten, maar de aanklaagster voegt waarschijnlijk 'een groot aantal verdenkingen' toe.
Om hoeveel nieuwe feiten het gaat, wilde ze niet kwijt. Alle verdenkingen zijn gericht op mishandelingen binnen Sjefs jongerenwerk namens Trajekt.

Nieuwe verdenkingen

Justitie verwacht op korte termijn het einddossier te kunnen presenteren aan betrokken partijen. "In dat dossier komen verschillende nieuwe verdenkingen naar voren. Het ligt in de lijn der verwachting dat we die toevoegen aan de tenlastelegging", laat de aanklaagster desgevraagd weten. "Het gaat om vergelijkbare verdenkingen als waarvoor hij nu in voorlopige hechtenis zit."

Zelfvertrouwen kweken

Sjef werd op 6 oktober 2021 gearresteerd. Hij wordt verdacht van dwang en meerdere pogingen tot zware mishandeling. De veertiger liet jarenlang jongeren met elkaar vechten en filmde dat. Die groep had hij namens welzijnsorganisatie Trajekt onder zijn hoede. Sjef sprak van 'therapeutische sessies' om het zelfvertrouwen van de jeugd op te bouwen.
Volgens justitie begon dit alles al in 2007 en stopte het pas toen Sjef werd aangehouden. Er loopt inmiddels een onderzoek, los van de strafzaak, om na te gaan hoe de jongerenwerker zo lang zijn gang heeft kunnen gaan.

Geen duurzaam patroon

Een psycholoog heeft Sjef onderzocht, maar kon geen stoornis vaststellen. Er zou geen sprake zijn van een 'duurzaam patroon' in het handelen van de Maastrichtenaar. "Als je kijkt naar de periode waarin dit is gebeurd en de hoeveelheid feiten ziet, dan is er wat ons betreft wel degelijk een duurzaam patroon te zien", countert de aanklaagster. Ze vraagt om aanvullend advies.

Langer in voorarrest

Dinsdag kwam de jongerenwerker voor de tweede keer voor de rechter. Tijdens de tussentijdse zitting vroeg advocaat Hans Ruijsink het voorarrest van Sjef te schorsen. "De kans dat hij opnieuw de fout ingaat, is nihil. Hij is immers zijn baan kwijt en is geen voorzitter meer van de plaatselijke voetbalclub." De rechter ging daar niet in mee.
"Het rapport van de psycholoog roept vragen op, dus wij willen ook een aanvullend advies. Daarom zijn we ook van oordeel dat het schorsingsverzoek moet worden afgewezen. De maatschappelijke belangen prevaleren boven uw persoonlijke belangen." Het is nog niet bekend wanneer Sjef opnieuw voor de rechter verschijnt.