Beter beleid door nieuwe samenwerking Parkstad-gemeenten

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Het verzamelen van data door de zeven Parkstad-gemeenten moet er toe leiden dat er in de toekomst beter beleid in de regio wordt gemaakt.
De gegevens die verwerkt worden door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) moeten namelijk inzicht geven waar behoefte aan is op allerlei gebieden zoals wonen, werken of recreëren.

'Uniek'

Het is voor het eerst dat er data van zoveel gemeenten gezamenlijk verwerkt worden, zegt Arjan van der Meer van het CBS die een meerwaarde in het project ziet. "Het is bijzonder en uniek voor Limburg dat zeven gemeenten samenwerken. Het was een paar jaar geleden echt een noodkreet om datagedreven te werken: op basis van cijfers beleid maken. Dat geeft geeft de gemeente een ander beeld hoe het in de regio gaat als meerdere gemeenten zich kunnen vergelijken."

Geen krimp

Van der Meer geeft ook een voorbeeld van een recente uitkomst: "De verhuisbewegingen in en tussen de gemeenten in Parkstad geeft een veel beter beeld van wat hier veel gebeurt in de regio. De gegevens worden uitgewisseld en uiteindelijk, gemeten over 2020, heeft er bijvoorbeeld geen krimp plaatsgevonden in de Parkstad."

Karakter van de regio

Buiten de kwantitatieve informatie wordt ook naar het 'karakter' van de regio gekeken. "Welk soort bewoner blijft in de gemeenten en welke mensen vertrekken? Het is interessante informatie die gemeenten kunnen uitwisselen", aldus Van der Meer. Met de informatie kunnen beleidsmakers bijvoorbeeld ook beter bepalen welke soort voorzieningen er op een bepaalde plek nodig zijn.
De Parkstad-regio wordt gevormd door de gemeenten Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Beekdaelen, Simpelveld, Voerendaal en Brunssum.