Aantal Oekraïense vluchtelingen in Limburg blijft stijgen

Afbeelding ter illustratie © iStock
Tot dusver hebben 1.900 vluchtelingen uit Oekraïne onderdak gevonden in gemeentelijke opvanglocaties in Limburg. De verwachting is dat dit aantal nog op zal lopen.
Dat laten de twee Limburgse veiligheidsregio's maandag weten. Eind maart lag het aantal Oekraïense bezoekers in onze provincie nog op 1.500.

Geen luxe

Hoeveel vluchtelingen nog richting Limburg onderweg zijn, is niet bekend. De verwachte vluchtelingen zullen opgevangen worden in gebouwen die gemeenten hebben omgebouwd tot noodopvang. Volgens de veiligheidsregio's betreft het dan geen luxeplekken, maar bijvoorbeeld kantoorgebouwen die voor tijdelijke bewoning zijn aangepast.

Gevangenis

Vanaf 1 mei zal ook de oude gevangenis Overmaze in Maastricht vluchtelingen gaan herbergen. Het rijksgebouw heeft een totale capaciteit van 400 personen. Daarnaast onderzoeken de Limburgse gemeenten andere mogelijkheden, bijvoorbeeld het plaatsen van tijdelijke woonunits.

Reguliere woningzoekenden

Voorzitter van de Noord-Limburgse veiligheidsregio is Antoine Scholten, ook burgemeester van Venlo. Hij zegt dat het belangrijk is dat er geen extra druk komt te liggen op de huisvesting van bijvoorbeeld reguliere en urgente woningzoekenden. “We begrijpen de vragen en zorgen over de woningnood bij reguliere en urgente woningzoekenden. Maar we moeten geen appels met peren vergelijken. De noodopvanglocaties zijn nadrukkelijk niet meer dan een tijdelijke plek voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld."